HALLOWEENFUIF 1STE GR. MAERLANT-ATH.: LERAAR WIM BROES MAAKTE WONDERMOOIE FOTO’ S…PORTRETJES VAN 1 OF 2 + TAALFILOSOFIETJE: NAAMVAL…ALLERZIELEN

????????????????????????????????????

Halloween is een al enkele eeuwen geleden ontstane inkorting van All Hallow Even, waarin even vooravond betekent, nl. die voor Allerheiligen. Een dag later is het ALLERZIELEN

Jonge mensen willen het woord NAAMVAL niet zo graag horen. Het lijkt te behoren tot een verouderd taalgebruik. En toch duiken ongemerkt tal van naamvallen in de hedendaagse taal op. Zo ook in ALLERHEILIGEN. Dit is het rooms-katholieke feest TER ER VAN ALLE ZIELEN, In plaats van de omschrijving met het voorzetsel VAN gebruikte men vroeger de GENITIEF. ALLERZIELEN is dus een genitief.

ZIELEN betekent hier OVERLEDENEN. Het woord ZIEL heeft veel meer betekenissen. “In dit gedicht heeft hij hart en ziel gelegd” = het niet stoffelijke in de mens. ZIEL heeft iets godsdienstigs in “Haar ziel ruste in vrede”. ZIEL betekent ook wel eens gewoon MENS: Blankenberge telt ongeveer 20.000 zielen. En als verkleinwoord ZIELTJE is het een lief synoniem voor KINDJE: “Ach, mijn zieltje toch”

Zeventig procent van alle leerlingen van de 1ste graad Maerlant-atheneum De Haan en Maerlant-atheneum Blankenberge genoten van de halloweenfuif in het schoolrestaurant in Blankenberge. Aardrijkskundeleraar Tom Daneels, die ook Engels onderwijst en de halloweentraditie goed kent, was een voortreffelijke dj, die zich door enkele leerlingen liet adviseren.

Fijn toch dat de leerlingen van de twee locaties elkaar op zo’n fuif kunnen ontmoeten. (leerkrachten brachten de lln. uit De Haan naar Blankenberge en terug).