

Vele Belgen zullen de naam Julius Caesar wel kennen, wellicht al uit hun lagere schooltijd. Velen zullen de naam verbinden met zijn werk COMMENTARII DE BELLO GALLICO. Het is de (of beter zijn) geschiedenis van de verovering van Gallië door de Romeinen. In die tijd werd het gebied dat nu België is door volksstammen bewoond die zich BELGAE noemden … de Morinen, Menapiërs, Nerviërs, Eburonen, Aduatieken, Condrusi . Ze waren Kelten (sommige Germanen?).
Velen kennen Caesar misschien ook van de film ‘Cleopatra’ of van Shakespeares toneelstuk ‘Julius Caesar’ of van zoveel meer boeken, films, afbeeldingen, o.a. in Rome.
Zelfs in het coronajaar 2021 aanschouwen we in de Via dei Fori Imperiali, in Rome, Caesars standbeeld.
In het Nederlands spreekt men zijn naam uit als ‘seezar‘, in het Latijn als ‘kaisar‘.
In 100 v.C. werd hij geboren (op 12 of 13 juli). In 44 v.C. stierf hij.
Het Nederlandse en Duitse ‘keizer/Kaiser’ zijn rechtstreeks van Caesar afgeleid.
Caesar noemt die (Oude) Belgen de dappersten der Galliërs (doordat zij het verst van cultuur en beschaving verwijderd waren!).
En dit lezen we in J. De Rycks net verschenen boek AVE CAERSAR (= gegroet, Caesar)

Vertaling (begin 20e eeuw)
“Gallië in zijn geheel wordt in drie deelen verdeeld, waarvan de Belgen het eene, de Aquitaniërs het tweede, en de volksstammen, die in hun eigen taal Kelten, in de onze Galliërs heeten, het derde deel bewonen. Deze drie stammen verschillen van elkander in taal, instellingen en wetten. De Garumna (Garonne) vormt de grens tusschen Galliërs en Aquitaniërs, de Mátrona (Marne) en de Séquana (Seine) die tusschen Galliërs en Belgen. Van hen allen zijn de Belgen het dapperst; eensdeels, omdat zij zich zeer verre houden van de beschaving en de verfijning der provincie en zeer zelden met vreemde kooplieden in aanraking komen, die weelde-artikelen invoeren, welke ertoe bijdragen om het karakter te verslappen, anderdeels, omdat zij de naaste buren zijn der Germanen, die aan gene zijde van den Rijn wonen, met wie zij voortdurend in oorlog zijn. (…) België begint dus bij de uiterste grens van Gallië en reikt tot den beneden-Rijn in noordoostelijke richting.
Het is duidelijk dat de fameuze zinsnede ‘Horum omnium fortissimi sunt Belgae’ met een serieuze korrel zout, cum grano salis, genomen moet worden…
Lees verder op



