Begin september 1944, tachtig jaar geleden, verlieten de Duitse bezettingstroepen Blankenberge en op 9 sept. 1944 bevrijdden de  Canadese 12de Manitoba Dragoons de stad. + over de paravangzitbanken in de Rijksnormaalschool.

Stadsarchivaris Blankenberge Pieter Deschoolmeester, auteur van Blankenberge tijdens WOII

Stadsarchivaris Pieter Deschoolmeester schreef in 2020 het boek BLANKENBERGE TIJDENS WOII. We citeren eruit.

Op zondag 3 september 1944 begonnen de eerste Duitse berzettingstroepen Blankenberge te verlaten…Op 6 september waren nagenoeg alle Duitse bezettingssoldaten uit Blankenberge weggevlucht. Om de opmars van het bevrijdingsleger zoveel mogelijk af te remmen, hadden de Duisters beslist in de laatste week van juni 1944 om de de kaaimuur en steiger der visschershaven op te blazen…Het schepencollege werd hiervan gelukkig tijdig op de hoogte gebracht en kon zo nog bepaalde elementen van de PARAVANG in veiligheid brengen.

Alle zitbanken werden naar de tuin van de Normaalschool gebracht…

9 september. Pas ’s avonds arriveerde de voorhoede van de 123e Canadese Manitoba Dragoons in Blankenberge…Slechts een militair voertuig (Staghound), waarin luitenant Eric James en drie andere inzittenden zaten…

Via de Vredelaan, Van Maerlantstraat, De Smet de Naeyerlaan en het Stationsplein was de voorhoede de stad binnengetrokken naar het stadhuis,  dat toen in een bijgebouw van de Rijksmiddelbareschool in de Onderwijsstraat gevestigd was.

Lees ook op 80 jaar Bevrijding van Blankenberge – Stad Blankenberge

paravang sept. 1944
Manitobaplein Blankenberge
oorlogsmonumentje Maerlant-campus