15/09/’23: SPORTDAG ZESDES: Jabbeke KLEIN STRAND…fietstocht, XXXL-games, gelly ball, silent disco tour, aquapark, met sups het water op – DEEL 2 VOORMIDDAG + over de Varsenareweg die vroeger Zandstraat heette, waar de Gemeenteschool was.

.o./sport-lerares, die deze sportdag organiseerde, schrijft me:

De 6des en 7des maakten op hun sportdag een fietstocht richting het Klein strand van Jabbeke met een tussenstop voor een versnapering aan de Stalhillebrug.

Op het Klein strand deden de leerlingen in de voormiddag verschillende activiteiten op het droge: XXL games, Gelly ball en een silent disco tour. Na een lunchpauze in de prachtige zon op het terras van de beachbar mochten de leerlingen zich uitleven op het uitdagende aquapark en met SUPs het water op. Na een toffe dag fietsen we terug richting Blankenberge en De Haan.

Tussen mijn vijfde en tiende jaar (van het eerste t.e.m. het 5de leerjaar kreeg ik les in de Gemeenteschool in de Zandstraat in Jabbeke. Mijn eerste onderwijzer, meester André Sevenant gaf les in het 1ste t.e.m. het 4de lj. In het 5de lj. was Karel Astaes de onderwijzer. Beiden waren ze oud-leerlingen van de RNS Blankenberge. De Zandstraat heet nu Varsenareweg. Verder van het dorp wegrijdend of wegstappend kwam men toen de boerderij van de familie Devriendt tegen. Zoon Adrien werd lange-afstandfsatleet en oprichter van wat nu een echt vakantiedomein, HET KLEIN STRAND, is. Heel dichtbij is de autoweg. In die tijd, vroege jaren ’50 kon je er nog gewoon te voet over stappen, wat we met de klas ook deden om er in het bos in Snellegem turnoefeningen uit te voeren… (J.C.)