Oud-leerling (1982) Frits Standaert, animatiefilmmaker, docent en vakhoofd van de animatiefilmafdeling van het RITCS, over Raoul Servais, zijn voormalige leraar aan het KASK, op 17 maart overleden.

Op 17 maart overleed Raoul Servais, pionier op het valk van de animatiefilm. De Franstalige krant LE SOiR titelt: Mort du cinéaste Raoul Servais: le magicien d’Ostende a rejoint l’horizon.

We vroegen aan Frits Standaert, oud-leerling 1982, docent aan het RITCS, oud-leerling van Raoul Servais een herinnering aan zijn leermeester te schrijven:

 “Op school was hij niet zo vaak doordat hij vooral in beslag genomen werd door het maken van zijn films. Maar als hij er was en feedback gaf op je werk, stak je er altijd iets van op en hij was uitzonderlijk creatief in het aandragen van goede ideeën. Daaraan merkte je een verschil met andere docenten.

Hij was grote fan van mijn afstudeerfilm. Die liet hij later opnemen in een programma animatiefilms “de favoriete films van Raoul Servais”, dat vertoond werd op festivals over de hele wereld. Dat moet ergens in de jaren 1990 geweest zijn. Ik vond het een hele eer natuurlijk. De laatste keer dat ik hem ontmoette was in 2018, toen hij te gast was in de cinema van het RITCS voor een bloemlezing van zijn werk en een Q&A met studenten. Vooral bij het maken van mijn afstudeerfilm heeft hij voor mij persoonlijk een belangrijke rol gespeeld, en de omgeving waarin ik studeerde (de animatieafdeling aan KASK Gent) was natuurlijk zijn verwezenlijking. Raoul Servais is een iconisch figuur geworden in de animatiefilmgeschiedenis en was op verschillende momenten een vernieuwer van het medium.”

1982 Frits Standaert uiterst rechts, in paviljoentje
op een reünie
sportdag 1982