BEGIJNHOF: Lln. d’Oefenschool (6de lj.) waren eergisteren nog in Kortrijk in het Begijnhof, vele keren waren GO’Bl’b.-lln in dat van Brugge, in dat van Lier waren leerkrachten jaren ‘80…een uitstap van de B.O.S. (met W. Praet). Begijnen zijn geen nonnen…

Begijnhof Kortrijk is van 1238. Gesticht door Johanna van Constantinopel, gravin van Vlaanderen. De woningen nu zijn 17de-eeuws. Men ziet er ook een beeld van de laatste begijn (ze stierf in 2013).

Begijnhof Brugge is van 1244. Gesticht door Margaretha van Constantinopel, gravin van Vlaanderen. ( in 1270 stichtte zij de stad Blankenberge) Er staan een 30-tal huisjes. Er zijn geen begijnen meer. Er is wel een kloostergemeenschap (benedictinessen)

Begijnhof Lier is er van in de eerste helft van de 13de eeuw. Het is een stratenbegijnhof.

BEGIJNEN waren geen kloosterzusters. Ze leefden in gemeenschap. Ze hadden persoonlijk bezit. Ze hielden zich bezig met o.a. naaiwerk, kaarsen maken, ziekenzorg, onderwijs. Ze legden geloften af van gehoorzaamheid aan de leefregel, van kuisheid, maar geen eeuwige geloften, zoals nonnen. Ze mochten het  begijnhof verlaten en bezoek ontvangen. Vaak waren ze dochters van rijken.

Brugge 2016
Kortrijk 1990
Kortrijk 2023
Kortrijk 2023 – laatste begijn
Kortrijk 2022
Kortrijk 2023
Lier 1985 – Willy Praet, toen voorzitter B.O.S.