15/03: Studiedag Zilvermeeuw-basisschool. Thema: MINDSET VAN FIXIE NAAR GROWIE door Jana Vermeulen en Wenny Gurdebeke

Wenny Gurdebeke schrijft:

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”… zo startte de pedagogische studiedag in BS Zilvermeeuw. 

Leren, groeien en omgaan met fouten. Vanuit een praktische theorie over het concept ‘Growth mindset’ maakten de leerkrachten kennis met hoe je groei en ontwikkeling voor jezelf en kinderen concreet kan stimuleren. Elke dag. 

Niet alleen onze talenten en vaardigheden zorgen voor succes. Het hangt ook af van onze mindset, onze denkstijl. Carol S. Dweck ontdekte dat er twee mindsets zijn: de statische mindset en de op groei gerichte mindset.

Na een introductie over de mindsets bekeken we de invloed op het terrein van leraren. Er zijn immers veel manieren om het hebben van een growth-mindset bij kinderen en leerlingen  te stimuleren. Het start met de bewustwording waardoor de mindset wordt beïnvloed. De belangrijkste? Onze eigen mindset!

Met voorbeelden, praktische ideeën en tips, en reflectie op herkenbaarheid in eigen taalgebruik en gedrag kreeg het team heel wat bagage om meteen de theorie in de praktijk om te zetten.  

Een geslaagde pedagogische studiedag!