VAB-FIETS VAN HET JAAR 2023. Op 11 maart 2023 was AALDERT PRINS, leerkracht Protestants-Evangelische Godsdienst aan het Maerlant, lid van de publieksjury van de VAB-Fiets van het jaar 2023 verkiezing. Hier zijn verslag.

Aaldert Prins – leraar protestants-evangelische godsdienst in het Maerl.-ath.-,    vader van oud-lle Jildau – is  doctor in de theologie

Wat doe je als je een e-bike wil kopen? Je surft op het internet, waar je al snel merkt dat er talloze merken zijn met enorme prijsverschillen.

Ik begin meestal met reviews uit verschillende landen te lezen, bekijken of beluisteren. Voor e-bikes kon ik de reviews van Bright het best smaken. Ok, je moet je – net als ik – even over het ‘oer-Hollandse accent van de presentator heen zetten, maar je krijgt degelijk commentaar over de plus- en minpunten van elke geteste e-bike.

Maar, je wilt uiteindelijk ook eens op zo’n fiets rijden. Dan kan je naar je vertrouwde fietsenmaker gaan, maar die heeft uiteraard maar een beperkt aantal merken en modellen beschikbaar. Gelukkig zijn er ook testdagen waar je verschillende merken mag uitproberen. Zo organiseert de VAB al enkele jaren de fiets-van-het-jaar-verkiezing. Een selectie fietsen wordt zowel door een vakjury als een publieksjury gewikt en gewogen. Een tijdje terug waagde ik de gok en schreef me in als kandidaat voor deze publieksjury, en bleek een van de gelukkigen te zijn.

Omdat tegenwoordig de meeste nieuw verkochte fietsen elektrisch zijn, was er dit jaar  een verkiezing van de E-bike van het jaar. Plaats van handeling: op en rond het Sven Nijs Cycling Center in Baal. Samen met 24 andere enthousiastelingen – jong en iets minder jong – mocht ik 25 verschillende fietsen van meer van 20 bekende en nog onbekende merken uitproberen op een afwisselend parcours van ongeveer 2 kilometer. Elke fiets moesten we een score geven op verschillende onderdelen. Op een ander moment heeft een vakjury deze fietsen ook getest en gekeurd.

Over een tijdje zullen de winnaars bekend gemaakt worden. De fietsen waren onderverdeeld in 2 categorieën: 9 fietsen tot € 3.250 en 16 tweewielers € 3.300 tot ruim € 8.000. Binnenkort zullen dus de winnaars in beide categorieën bekend gemaakt worden. Tot slot zal ik een persoonlijk tipje van de sluier oplichten. Het verbaasde mij dat de goedkopere fietsen soms een betere bel hadden dan de duurdere modellen.

2016 met dochter Jildau