De KOFFIEMOLEN en de TONDELDOOS in het lokaal NEDERLANDS 2de gr. trekken de aandacht…voor WAPENLAND, jeugdroman van en TONDELDOOS, sprookje van H. C. Andersen.

Je bent leerling in de 2de gr. van het Maerlant-ath. en je komt de klas van leraar Nederlands Joost Coudeville binnen en daar zie je zo’n KOFFIEMOLEN, waarmee je overgrootouders de koffiebonen maalden. Ernaast staat het boek WAPENLAND, een jeugdroman, waarvan de inhoud zich afspeelt in het Zuid-Amerikaanse land Colombia, de derde grootste koffieproducent ter wereld

Je ziet er ook een TONDELDOOS. Je kent die vuurmaker niet, maar misschien heb je het sprookje met die naam nog gelezen of nog horen voorlezen. H. C. Andersen, 19de-eeuws Deens schrijver van o.a. ook nog DE ZEEMEERMIN schreef dat cultuursprookje…

Een soldaat komt een heks tegen die hem vertelt dat er veel geld in een holle boom verstopt zit. Zij zal hem helpen afdalen in de boom; in ruil daarvoor moet hij voor haar een tondeldoos meenemen. Onderin de boom zijn drie kamers, ieder met een hond die een kist met koper, zilver of goud bewaakt. De soldaat neemt zoveel geld mee als hij kan.
Boven gekomen wil hij de tondeldoos niet aan de heks geven en doodt hij haar. Hij gaat naar de stad en leeft het rijke leven van een echte heer. Dan ontdekt hij dat hij met de tondeldoos de honden uit de boom kan oproepen en dat zij al zijn wensen zullen vervullen. Hij wenst de prinses te zien. De koning komt hierachter waarop de soldaat ter dood wordt veroordeeld. De drie honden schieten hem te hulp en uiteindelijk mag hij met de prinses trouwen.

Nu gebruiken we lucifers, die we ook wel kennen onder de naam ‘zwavelstokken’, die ons aan dat andere sprookje van Andersen doet denken…Het meisje met de zwavelstokjes.