21juni : ZEVENDE examendag Maerlant-ath.: 1ste gr.: GESCHIEDENIS + taalfilosofietje: HET GESCHIE(D)DE

Er is het vak ‘geschiedenis’. Het bestudeert alles wat is geschied = gebeurd. In het Duits heet het ‘Geschichte’

 In het Frans,  het Engels, het Spaans gebruikt me een woord dat van het Latijnse HISTORIA komt.

HISTORIA betekent in het Latijn ‘geschiedenis’, maar ook ‘verhaal’. Overigens in het Nederlands en in het Duits betekenen (‘geschiedenis’ en ‘Geschichte’ ook ‘verhaal’. Er is ook een taalverband met het woord ‘schielijk’ dat ‘snel’ betekent, ook nu nog…”een schielijke dood”

Geschiedde’ schrijven we met twee ‘d’ als het om de verleden tijd van de aantonende wijs gaat. In het ONZE VADER staat ‘Uw wil geschiede’ en ‘Uw rijk kome’. ‘GESCHIEDE’ is daar net als ‘KOME’ een CONJUNCTIEF of AANVOEGENDE WIJS.. Men drukt er een o.a. een wens mee uit, zonder dat men zegt dat men het wenst.  GODVERDOMME  bevat een conjunctief : ‘God verdoeme’. In recepten leest men ook nog wel MEN NEME! Vindt u het ook een verlies dat men nog zo zelden een conjunctief gebruikt?