Maerlant-lln. 2de gr.  – niet die van de sportrichtingen – ontdekken meer van  het Blankenbergse vissersverleden, zijn onderwijshistoriek, zijn belle epoque-tijd en meer tijdens een dinsdagmiddagzoektochtspel (op 10 mei)

Na de barbecue ’s middags op de speelplaats was er voor de leerlingen van de 2de gr. die niet op sportstage in Bombannes zijn, een zoektochtspel voorzien met o.a. vragen bij :

De hele inkom van wat nu de Stedelijke Muziekacademie is,  werd gebouwd in 1928 in een  neoclassicistische stijl als representatieve toegang tot de Staatsnormaalschool. Medaillons met de letters SN verwijzen nog naar de oude functie van Staatsnormaalschool (en EN naar Ecole Normale)

ART NOUVEAU. Dit is een stijlrichting van tussen 1890 en 1910, of tot WO I. Die tijd heet men de belle époque. Men spreekt ook nog van  fin de siècle.Kenmerken: golvende, asymmetrische lijnen, organische lijnen, zweepslaglijn, flora, fauna, waterlelies, slingerplanten, libelles, vlinders, vogels.

Bibliotheek. Het imposante complex wordt gebouwd in 1882-1883, architect Joseph Hoste (Blankenberge). Op 1 oktober 1883 opent de school, de Rijksmiddelbare School haar deuren, eerste directeur was E. Squélard. Gedurende een tweetal decennia en  tot 1997 had het Atheneum er zijn beroepsafdeling, met goed uitgeruste lokalen, zowel voor kleding als voeding (de familiale) ,metaalbewerking (eerst ook nog voor houtbewerking).

“Villa Olga” cf. opschrift in het tegeltableau boven het deurvenster van de loggia, 1906. Dit is ongetwijfeld het belangrijkste voorbeeld van geglazuurde tegels in Blankenberge en een van de mooiste bewaard gebleven art nouveupanden van de stad.

Het oud Stadhuis, het oudst bewaarde burgerlijk gebouw in de stad. Het is van 1680, renaissancistisch,  en fungeerde als stadhuis tot 1894.

Standbeeld ter nagedachtenis van de Blankenbergse sergeant Henri De Bruyne en zijn overste luitenant Jozef Lippens uit Brussel. Beiden werden in 1892 gevangen genomen door Sefu, aanvoerder van de Arabieren in het huidige Congo. De Bruyne liet Lippens, die stervende was niet, in de steek. Ze werden vermoord op 12 december van dat jaar.

Het Huisje van Majutte in de Breydelstraat 10 te Blankenberge is wellicht het meest typische, oudst bewaarde en geklasseerde vissershuisje aan de Belgische kust. Dit huisje, in zijn huidige staat, werd gebouwd aan het einde van de 18de eeuw. (1775)

Reactie's