Op 30 april 1598, 403 j. geleden, vaardigde de Franse koning Hendrik IV het Edict van Nantes uit, voordelig voor de hugenoten; in 1685 herriep Lodewijk XIV het, nadelig voor de hugenoten. Velen verhuisden naar Berlijn. Maerlant-oud-lln. herinneren zich…GENDARMENMARKT, FRANZÖSISCHE STRASSE, GALERIES LAFAYETTE

FRANZÖSISCHE STRASSE 

Net als haar parallelstraten liep ze in westelijke richting tot 1990 ‘dood’ op de Muur.. Deze straat is in 1705 genoemd naar

de Franse hugenoten (Franse calvinisten) die zich hier konden vestigen.. De Grote Keurvorst Frederik Wilhelm I  vaardigde het Edict van Potsdam   –  1685  –  uit, waardoor vele duizenden gevluchte Hugenoten zich in Brandenburg-Berlijn konden vestigen.  (In 1598 had de Franse koning Hendrik IV de hugenoten religievrijheid gegeven in het Edict van Nantes, dat echter in 1685 werd herroepen door  Lodewijk XIV). Rond 1700 was elke derde Berlijner een hugenoot.  

Die Fransen  leverden een belangrijke bijdrage aan kunsten, wetenschappen en aan het economische leven.  Ze leidden een streng godsdienstig leven.

Heel wat van de afstammelingen verwierven bekendheid… de 18de-eeuwse tuinarchitect Peter Joseph Lenné, de 19de-eeuwe realistische schrijver Theodor Fontane, de romantische schrijver Friedrich de la Motte Fouqué. En de laatste minister-president van de DDR was Lothar de la Maizière!

Die Grote Keurvorst Friedrich Wilhelm—hij was keurvorst van Brandenburg tussen 1640 en 168  –  verbleef van zijn 14de tot zijn 18de in de Nederlanden. Die jaren beïnvloedden hem onuitwisbaar : de professoren rechtswetenschappen, geschiedenis en politiek  van de jonge universiteit Leiden, het bloeiende economische leven én het protestantse calvinisme.

Als kind had de Grote Keurvorst overigens al Frans geleerd en Latijn en Pools, wiskunde ook en  protestantse godsdienst.

Quartier 207 : GALERIES LAFAYETTE

In 1996 opende hier het Parijse warenhuis zijn deuren. Door en met deze vestiging wilde men duidelijk een tegengewicht vormen met het KAFHAUS DES WESTENS in het hartje van West-Berlijn. Met mode en gastronomie wil men het Berlijnse publiek het beste geven.

De Franse architect Jean Nouvel stond in voor de bouw van dit complex.

Meer dan 95% van de waren uit de gourmet-afdeling komt uit Frankrijk, waaronder vele natuurlijke, ’ouderwetse’ producten van kleine producenten.

Het plein GENDARMENMAKRT kreeg zijn naam in 1799 en hield die tot 1950 en het heette weer zo sinds 1991. In DDR-tijden was de officiële naam PLATZ DER AKADEMIE, de oorspronkelijke naam klonk te militaristisch en herinnerde te veel aan dat soort Pruisische verleden. De ‘Gens d’armes’ waren adellijken die in de lijfwacht van de koning dienden. Dat de naam Frans is wijst op het belang van het Frans in de 18de eeuw. Zo’n regiment hield hier in de buurt kwartier en oefende er. Drie gebouwen maken ontegensprekelijk indruk op je door het fraai heropgebouwd classicistische ensemble.. Pas tegen 1987 werd het plein, dat er tot dan echt verwaarloosd uitzag, echt in zijn vroegere luister hersteld, o.a.

FRANSE DOM : hij is gebouwd voor de ingeweken Franse hugenoten, van wie er in de buurt veel woonden. (cfr. Französische Straße) Ook deze kerk is gebouwd begin 18de eeuw  (door Louis Cayart en Abraham Quesnay). In 1688 werd ze verwoest. Ook deze kerk werd door Carl von Gontard eind 18de eeuw ontworpen en kreeg toen een koepel. Ook deze kerk leed erg in WO II en werd gerestaureerd tegen 1987 (Berlijn 750 j. oud). Nu is er een museum van de hugenoten. Op de koepel staat de zegevierende godsdienst. Er is boven een restaurant en een uitzichtplatform. En er is een carillon met 60 klokken. De toren is toegankelijk.