Walter van den Broeck is vandaag 80. Een lang interview in DSL. Zijn zoon Stefan, ook schrijver, 2de helft jaren ’90 leraar Latijn in het Maerlant-atheneum, schrijft speciaal voor de Maerlantkrant over zijn vader en diens invloed op hem.

met dank aan S. van den Broeck voor de foto

Een lang interview met Walter van den Broeck in De Standaard der Letteren van 27/03/2021 over het literaire werk, over oud worden en toch volop bezig zijn.

Zijn zoon Stefan, ook schrijver, was in de 2de helft van de jaren ’90 leraar Latijn in het Maerlant-atheneum en schrijft hier over zijn vader en diens invloed.

Nadat Guy Vandamme met pensioen was gegaan en vóór Marie-Rose D’Haese Latijn kwam onderwijzen, was de dertiger Stefan van den Broeck leraar Latijn in het Maerlant-atheneum. Hij is de oudste zoon van auteur Walter van den Broeck. Nu is hij leraar Latijn in het Pegasus-atheneum in Stene. Hij is bovendien auteur van uit het Grieks en Latijn vertaalde werken en van eigen romans.

Zijn nog geen jaar jongere broer Karl Van den Broeck is een bekend Vlaams journalist.

En dit schrijft Stefan van den Broeck speciaal voor de Maerlantkrant:

In mijn kinder- en tienertijd was vader het wijze orakel, dat de verwarrende wereld voor mij begrijpelijk maakte. Het succes dat hij als schrijver had en heeft maakte dat ook ik me in zekere zin uitverkoren voelde en was zeker een stimulans om zelf boeken te gaan schrijven.
Bovendien had ik in dat opzicht een perfecte eerste lezer bij de hand. Het bracht vroeger ook praktische voordelen met zich mee – gratis naar de boekenbeurs mogen en daar ook toegelaten worden achter de schermen, bijvoorbeeld. En vader was nu ook weer niet zo beroemd dat we er last van hadden: we zijn nooit door groupies op straat achtervolgd. Mijn schrijven is een mengeling van in de voetsporen treden en mijn eigen weg zoeken: zijn werk is vaak gebaseerd op waar gebeurde feiten, mijn uitgangspunt is altijd de verbeelding. Maar ik herken bij het herlezen van mijn eigen teksten wel vaker structuren en literaire technieken die ik ook in zijn werk zie en die ik – soms onbewust – heb overgenomen.