100j. geleden werd Paul van Ostaijens BEZETTE STAD uitgegeven. Beeldhouwer Oscar Jespers zorgde hiervoor. Net nu is het unieke handschrift in het bezit van de Vlaamse overheid. De 278 blz. zijn te bekijken op collectie.antwerpen.be/bezette-stad. en vanaf 27 maart in het Letterenhuis in Antwerpen

Journalist Marc Reynebeau die in 1995 al DICHTER IN BERLIJN. De ballingschap van Paul van Ostaijen uitgaf, schrijft nu in De Standaard der Letteren: Dit erg rijke, nog altijd indrukwekkende poëzieboek gaat over de oorlogsjaren in Antwerpen, maar integreert in kleine maar cruciale referenties tegelijk Van Ostaijens tijd in Berlijn. In die combinatie ontsnapt Bezette stad aan de anekdotiek: deze poëzie is niet zomaar een terugblik op de oorlog; in wat ze vertelt, legt ze de apocalyptische fundamenten van de wereld open. In alle betekenissen is de oorlog niet gestopt in november 1918, niets is opgelost of veranderd, en zeker niet ten goede. Welk leger ook won of verloor, de burgerij, het kapitalisme en het conservatisme haalden het altijd….

De bundel is in hoge mate een montage, een collage van observaties, geluiden, roddels, flarden gesprek, uitroepen, slogans, reclamekreten, ­affiches, fragmenten uit films en liedjes, beelden of krantentitels. Daar sluit de visuele kracht van de ‘ritmische typografie’ naadloos bij aan. Volkse, commerciële en hoge cultuur wemelen zonder conventionele hiërarchie door elkaar heen. Dat die referenties vandaag niet altijd meer helder te duiden vallen, is niet erg, want ook deze poëzie hoeft niet als een zoekplaatje te worden gelezen.

Zijn vertrouweling Oscar Jespers die ook enkele illustraties zou maken, een drukker zocht en over de typografie zou waken stond in voor de uitgave.

Eén gedichtje maar uit de bundel: BEDREIGDE STAD

Dat het over de inval van het Duitse leger in België in 1914  gaat, merkt men al aan de plaatsnamen Visé (Nederlands: Wezet) en Luik en aan het Duits, aan de titels van twee Duitse liederen HEIL DIR IM SIEGERKRANZ en PUPPCHEN Du bist mein Augenstirn, aan de naam VON KLUCK, een Duitse generaal

65 auteurs antwoorden op BEZETTE STAD…het werd BESMETTE STAD (anno 2020)