DS2 21/12/2020 beveelt POLYFONIE aan, heel speciaal Josquin des Prez; de Maerlantkrant van 22/12/2020 prijst de roman HET MOTET VAN DE KARDINAAL aan, over polyfonisten, in het bijzonder Josquin des Prez…en Wolf…

Zo’n mooie titel, zo’n aantrekkelijke lead

En dan lees je het artikel in De Standaard DS2 p5 (21/12/2020…)

“Een must: de Frans-Vlaamse polyfonisten met Josquin des Prez (‘Kyrie’ uit Missa Pange lingua) – pange lingua=middeleeuws Latijn = bezing, tong…) … op kop.

En verder leest men “polyfonie, de Mount Everest van de klassiek” en “In de hoogdagen van de polyfonie was België de trendsetter van Europa. In Frans-Vlaanderen werd ontluikend talent al in de kinderjaren gescout.” Het was ongeveer de periode van de Vlaamse Primitieven!

Heel wat oud-lln. van het Maerlant-atheneum lazen in de les Nederlands fragmenten uit HET MOTET VAN DE KARDINAAL van PC Hooftprijswinnaar Theun de Vries (1907-2005)

Wolf is nog in Italië…en begint haar te vertellen hoe de muziek in de Lage Landen al vele jaren groot was geweest, zodat de meesters met ere aan de Italiaanse vorstenhoven en in het Vaticaan hadden kunnen werken, en hoe zij daar behalve Italianen ook Fransen en Bourgondiërs en Spanjaarden hadden ontmoet, hoe al die meesters van elkaar hadden geleerd en elkaar vaak hadden overtroffen, maar hoe de Nederlandse stijl de rijkste en de machtigste gebleven was…Zelfs ik, zo gering als ik ben, weet daardoor zeer veel van de nieuwe muziek. En nu is het tijd, dat ik haar naar huis breng in haar nieuwe, volwassen gedaante, en dat ik leerlingen voor haar zoek…En dat zal de zin en de afronding zijn van mijn bestaan.