Vandaag 10j. geleden stierf Harry Mulisch. Tien jaar na zijn dood houdt ‘De Aanslag’ Mulisch nog altijd fier overeind (Trouw 26 okt. 2020). Maerlant-ath.-6de jaarslln. kennen hem ook nog.

verhaal SYMMETRIE, over Mulisch’ grootvader, over de wiskundige Mach, over Praag?

Nu Mulisch toen jaar dood is, vullen kranten en tijdschriften zeker heel wat pagina’s over de Nederlandse schrijver van Oostenrijks-Hongaarse en Duits-Joodse origine, die in 1927 in Haarlem  werd geboren en op 30 okt. 2010 in Amsterdam overleed.

Vooral zijn bestsellers ‘De Aanslag’ (1982) en ‘De ontdekking van de hemel’ (1992) verkopen nog goed, zegt uitgeverij De Bezige Bij. Bibliotheken bewijzen hetzelfde.  DE AANSLAG wordt in Nederland door een kwart van de leerlingen gelezen.

Mulisch behoorde (behoort) in Nederland met G. Reve en W.F.Hermans tot de grote drie.

Onno Blom schreef een biografisch portret van misschien wel de laatste Nederlandse schrijver op de Olympus en zegt: Een groot literator en een ijdele kwast, Harry Mulisch was het allebei.

Ik beveel van ganser harte HET STENEN BRUIDSBED aan: Norman Corinth, oorlogspiloot heeft in feb. 1945 in Dresden vernielingen aangebracht en onschuldigen gedood. Zelf raakte hij verminkt (zijn gezicht. Hij wordt tandarts en gaat in 1956 naar Dresden naar een tandartsencongres…Hij wordt er onthaald door Hella, met wie hij een liefdeshistorie beleeft, die hem pijnlijk aan zijn oorlogsavontuur in februari 1945 doet denken.