(Oud-leraar Maerlant-ath.) Jaak Coudevilles quarantaine-kunstwerk kunnen Lissewegenaren wel in levenden lijve bewonderen: Jacob Van Oosts schilderij ‘Het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth’

Dit schilderij van de 17de– eeuwse Brugse kunstenaar Jacob Van Oost hangt in de Onze-Lieve-Vrouwevisitatiekerk in Lissewege.

met Maerlant-ath.-lln in 1993

Jaren geleden al werd ik getroffen door de schoonheid – de kleuren, de compositie –  van dit kunstwerk dat invloeden van Rubens en Caravaggio aantoont.

Ik las toen in die gotische bakstenen kerk de titel van het werk en kon die wel enigszins plaatsen.

Maar het was Johan Ballegeer, onderwijzer, schrijver, kenner van Brugge, de Zwinstreek en Lissewege die me in gesproken woord en in schrift de zichtbare en enigszins verborgen inhoud verklaarde:

Maria, zwanger van Jezus, bezoekt haar nicht Elisabeth, die in verwachting is van Johannes De Doper. Maria en Elisabeth staan centraal, links zien we Zacharias, de man van Elisabeth. We zien een hondje bij hem en rechts twee engeltjes (Gabriël en Rafaël).

J. Ballegeers uitleg over Maria en haar bruine haar trof me het meest. Vlaamse Maria’s hadden altijd blond haar, en Van Oosts Maria had bruin haar! Madalena Fernandez, de Spaans-Catalaanse echtgenote van Joris Romboudt, waardin van het Spaniënhof, was zijn model geweest.

Hij stond model voor Zacharias. (Zijn broer Walram was kunstambachtsman en maker van o.a. doksaal, orgelkast en preekstoel in de kerk)

in de kerk: Baphomet, een god van de Tempeliers – Lissewege oord der Tempeliers – , een afgod, de duivel)