Pier, Seebrücke, Jetée-promenade. Alleen de Pier van Blankenberge is afgesloten voor het publiek. Die van Scheveningen en Ahlbeck niet: een taal- en toeristisch filosofietje

PIER is havendam en ook zeebrug. Het woord  bestond al in de 16de eeuw met de betekenis van plaats waar de inwoners hun vissersschepen aan afmeren. Het woord komt beslist uit het Frans, dat het uit het Latijn had, uit ‘petra’ = steen (havendam in steen…) In het Engels is ‘pier’ ‘pier’. (Brighton in het VK kreeg in 1823 al een pier. In het Duits is ‘pier’ ‘Pier’ of ‘Seebrücke’. O.a. in Binz en Ahlbeck aan de Oostzee is er een pier.

In Nice, Frankrijk was er een pier  – Jetée-Promenade tussen 1882 en 1944. Het Nederlandse Scheveningen heeft sedert 1901 een pier.

Die van Blankenberge, de eerst in gietijzer, was van 1894.

 In 1914 stak het  Duitse leger die in brand. Die van nu is uit 1933.  Conducteur van Bruggen en Wegen, ingenieur Jules Soete bouwde die.

Hij is de grootvader van oud-leerlingen Michèle, Peter, Hans, Bart, Tom en Wim Soete. Naar hem werd het Daring-voetbalstadion genoemd (nu parkeerplaats), naar hem noemde men een zaal in het Mercure-hotel in Blankenberge.

Op dit ogenblik (Corona-tijden) is de Pier verboden wandelgebied. Er was een tijd dat men moest betalen om dit wandelhoofd te betreden. De Blankenbergse vissers deden dit niet – te duur- zodat alleen de rijkere toeristen er te zien waren.

????????????????????????????????????