OP 25/01, EXACT 75 J. NADAT KZ AUSCHWITZ WERD BEVRIJD, BEZOEKEN LLN. VAN 6DES EN 7DES VAN HET MAERLANT SS-AUFFANGLAGER BREENDONK EN MEMORIAAL, MUSEUM EN DOCUMENTATIECENTRUM OVER HOLOCAUST EN MENSENRECHTEN IN MECHELEN. ZE DEDEN DIT AL VAKER

Gegidst bezoek aan het Memoriaal-Museum-Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Het nieuwe witte gebouw – architect Bob Van Reeth – tegenover de vroegere Dossinkazerne – toont het verhaal van de gedeporteerde Joden uit Mechelen naar Auschwitz-Birkenau, het wijst evenzeer op schending van mensenrechten voordien en nadien.25.482 Joden en 351 zigeuners werden weggevoerd, 1240 keerden levend terug.

Gegidst bezoek aan het Fort van Breendonk, dat tijdens WO II doorgangs-, werk-, concentratiekamp was. Vreselijke folterpraktijken werden er toegepast op de ongeveer 3500 gevangenen. Drie honderd stierven er.

Vandaag in DS getuigen kinderen van opgeslotenen in Breendonk, o.a. Regina Sluszny: “in Breendonk waar de behandeling van de gevangenen, vooral door Vlaamse collaborateurs, zo erg was dat zelfs de Duitsers verontwaardigd waren…Breendonk was het ergste, dat zeggen ze allemaal.”