ALLE LLN. 6DES MAERL.-ATH. GAAN OP BEZOEK OP BUDGETBEURS ‘WAKOSTA’(BOEZINGEPAD) GEORGANISEERD DOOR LOKAAL BESTUUR BLANKENBERGE EN PREVENTIE-ENJEUGDDIENST BL’BE. VRIJDAG 26 APRIL: 6ASO

Sedert enkele jaren is er in Bl’b zo’n  budgetbeurs voor jongeren. Die heet sinds kort WAKOSTA. De laatstejaarsleerlingen gaan er allemaal heen.

en leerlinge schreef:

Het was een leuk initiatief waarbij we alle kosten rond het alleen wonen van dichtbij zagen. Het is erg belangrijk dat we hier over gesensibiliseerd worden, zodat we in de toekomst financieel correcte keuzes kunnen maken. Ik ben er van overtuigd dat dit soort beurzen zeker een goeie invloed heeft op de jeugd.

Ze kregen er een personage aangemeten, leeftijd tussen 18 en 23 jaar, werkloos, leefloon, enkele hadden ook een job. Met hun loon of uitkering moesten ze uitrekenen hoever ze rond zouden komen om huur, eten, vrije tijd, vervoer enz. te betalen. De begeleiders zijn allemaal mensen die als budgetbeheerder of jongerenbegeleider werken. 

 Hoeveel bedraagt de gemiddelde huishuur? Met welke kosten dien je rekening te houden wanneer je alleen gaat wonen? Wat is een EPC? Wat zijn vaste kosten? Hoeveel bedraagt een gemiddeld ‘startersloon’? Dit is slechts een kleine greep uit de vragen waar heel wat jongeren mee geconfronteerd worden wanneer ze de eerste stappen zetten om op eigen benen te staan.

Het staat vast dat het voor heel wat jongeren niet zo eenvoudig is om het bos door de bomen te zien. OCMW’s en Centra voor Algemeen Welzijnswerk worden steeds vaker geconfronteerd met vragen rond budgetbegeleiding, budgetbeheer en schuldbemiddeling. Een duidelijke indicatie die aantoont dat financiële educatie en preventie van financiële problemen zeer belangrijk is.

ANN TAVERNIER, BLANKENBERGE LOKAAL BESTUUR organiseerde. Mike en Inge van JOBKRACHT werkten mee.