18 DECEMBER: 9DE, LAATSTE EXAMENDAG 2DE, 3DE GR. OOK NOG LATIJN…WAT HEBBEN AKEN, KEULEN EN COUDEVILLE MET LATIJN TE MAKEN?

AKEN, Duitse stad, dicht bij België en Nederland, is zo geheten naar het Latijnse woord AQUA=water (of naar het Oudhoogduitse AHA= water (in Nederlandse plaatsnamen als Breda als ‘a’…breed water. Met dat water in AKEN zijn zeker de zwavelwaterbronnen bedoeld, die de Romeinen en Karel de Grote en hedendaagse toeristen voor geneeskrachtig houden

KEULEN, Duitse stad aan de Rijn, is zo geheten naar het Latijnse woord COLONIA=landgoed, kolonie. Colonia Claudia Ara Agrippensium was de volledige Romeinse naam anno 50 n.C.)

COUDEVILLE, kleine gemeente in Normandië, is misschien zo geheten naar CALDUS VILLA= warm landgoed, d.w.z. een landgoed waar warm water was, waar centrale verwarming was. CALDIS werd in het Frans CHAUD, maar in Noord-Frankrijk behield de Latijnse C, ‘k’ uitgesproken, soms dezelfde k-klank.

De drie toponiemen werden later gebruikt in antroponiemen als Van Keulen, De Keulenaer, Van Aken, Coudeville