FRITS VAN OOSTROM WINT DE LIBRIS GESCHIEDENISPRIJS 2018 MET ‘NOBEL STREVEN’. MAERLANT-LKRN. ONTMOETTEN HEM EERDER IN UTRECHT EN BRUGGE. IN 1996 WON HIJ DE AKO-LITERATUURPRIJS MET ‘MAERLANTS WERELD. IN 1997 WERDEN DE SECUNDAIRE BLANKENBERGSE GO!-SCOLEN MAERLANT-SCHOLEN.

Zopas heeft Frits van Oostrom  de LIBRIS GESCHIEDENIS PRIJS gekregen voor Nobel streven, waarin hij het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode vertelt. ‘Alle grote thema’s uit het menselijk bestaan komen voorbij’, schrijft de Libris-jury. Collega-medioneerlandicus Frank Willaert roemde in Ons Erfdeel Van Oostroms ‘taalvaardigheid, eruditie en synthetisch vermogen’, die van Nobel streven een ‘heerlijk werk’ maken.

In 2003 waren de leerkrachten Nederlands Loes Coudeville, Jaak Coudeville en Kira Museeuw op een studiedag in Utrecht, waar schrijver, neerlandicus, hoogleraar Frits van Oostrom en schrijver Adriaan Van Dis een toespraak hielden.

In 2013 was Van Oostrom in de Brugse stadsbibliotheek. Marie-Rose D’Haese en Jaak Coudeville luisterden naar zijn voordracht.  De vraag of hij in 2021 bij de viering van 100 jaar RNS/KA/MAERLANT-ATHENEUM wou komen spreken, wou hij toen niet beamen.

In 1997, toen de Blankenbergse secundaire GO!-scholen Maerlant-middenschool en Maerlant-atheneum werden, kon de Utrechtse hoogleraar niet aanwezig zijn op de academische zitting. Het was de Brusselse professor Jozef Janssens, evenzeer Maerlant-kenner, die diens SPIEGHEL HISTORIAEL publiceerde, die toen gastspreker was.


Bij die gelegenheid lazen de leerlingen Joëlle Debruyne en Steve Demulder voor uit Maerlants werk.