MAERLANT-ATHENEUM: FAIRTRADEWEEK: ELKE DAG IETS LEKKERS. VANDAAG EEN CAKEJE EN EEN APPEL + EEN LITERAIR TAALFILOSOFIETJE: MAX HAVELAAR

 

Deze week bij de kuip op de speelplaats 2de/3de graad: uitdelen van een keertje pannenkoeken, dan koffiekoeken, ook brownies e.a. (voor een weekje betaalden de leerlingen 5 euro.

Vandaag was er een grote stormloop van leerlingen van alle graden  om een cakeje en een appel te bemachtigen ,die aangeboden werden door leerlingen van de fairtraderaad

Wie het over fair trade heeft denkt aan OXFAM en wellicht ook aan de MAX HAVELAAR-STICHTING.

MAX HAVELAAR OF DE KOFFIEVEILINGEN DER NEDERLANDSCHE HANDEL-MAATSCHAPPIJ is een roman uit 1860 van de Nederlandse schrijver Multatuli (pseudoniem voor Eduard Douwes Dekker). Het boek was bedoeld als een aanklacht tegen toestanden in het toenmalige Nederlands-Indië (nu Indonesië), maar ook als rechtvaardiging van de auteur, die als ambtenaar bij de gebeurtenissen betrokken was geweest.

Uit het boek, uit de toespraak tot de Hoofden van Lebak.

Het boek is bont… er is geen geleidelijkheid in …jacht op effect…de stijl is slecht…de schrijver is onbedreven…geen talent…geen methode…” Goed, goed, alles goed. Maar… DE JAVAAN WORDT MISHANDELD! Want  wederlegging der HOOFDSTREKKING van mijn werk is onmogelijk.