16 DECEMBER : ACHTSTE EXAMENDAG IN 2DE EN 3DE GR. MAERL.-ATH.:AARDRIJKSKUNDE EN FRANS. EEN TAALFILOSFIETJE: HET FRANSE CHANSON

Les Frans, examen Frans…ze doen me meteen denken aan het Franse chanson, ooit zo populair, ook in onze contreien.

Chanson betekende in de 12de eeuw al ‘gedicht’, ‘lied’; het ontwikkelde zich uit het Latijnse woord ‘cantio’ = liedje (ook toverspreuk) en houdt verband met het werkwoord ‘canere’ = geluid geven. En zoals ‘h’ond met ‘c’anis verwant is, en ‘h’onderd met ‘c’entum, zo is ‘h’aan met ‘c’anere verwant. De haan maakt geluid, hij kraait.

2016-12-17

Nu nog iets concreets over CHANSON. Schrijver Bart Van Loo vertelt in zijn boek EEN GEZONGEN GESCHIEDENIS  VAN FRANKRIJK.CHANSON over het ontstaan van zijn liefde voor het Franse chanson. Het was in 1989. Toen de Muur viel en hij als kind van zijn tijd ondergedompeld was in het Angelsaksische muziekuniversum (Billy Joel, die in dat jaar in België optrad, Dire Straits, Pink Floyd, Bruce Springsteen e.a.), veranderde zijn leerkracht Frans zijn leven. Zijn adolescentenhart ging in galop. De zeemzoeterige romantiek van JE L’AIME A MOURIR (Francis Cabrel) komt op het juiste moment in zijn leven…

Als voorwoord gebruikt Bart Van Loo niet dat  chanson van Cabrel, wel L’AME DES POETES van Charles Trenet