OUD-ONDERWIJZER D’OEFENSCHOOL FREDDY PAS EN ZIJN ZOON JENS VOLGEN LICHTLERIDIAAN VAN BLANKENBERGE TOT PALAMOS. OP ‘JENSPAS.BE’ LEEST MEN FILOSOFISCHE EN WETENSCHAPPELIJKE BEDENKINGEN

Freddy Pas is oud-leerling van de RNS Blankenberge. Hij werd er in 1961 onderwijzer. Tussen 1963 en 1994 gaf hij les in de Oefenschool, die later d’Oefenschool werd.  Ongeveer 700 leerlingen kregen les van hem, vooral in het 6de leerjaar.

Zijn zoon Jens is oud-leerling van d’Oefenschool.  Hij is Industrieel Ingenieur elektronica- telecommunicatie, heeft een  International MBA , volgde  bijkomende vorming comparatieve wijsbegeerte . Hij is selfmade schrijver van boeken, verhalen, theaterproducties, muzikant, houtbewerker – Carrière achter de rug bij Barco, Quaker Oats, een rits kmo’s en richtte zelf twee bedrijven op.

Foto 4: Freddy Pas speecht op feest 50 jaar Oefenschool  – foto 5: Freddy Pas en Jeanine Vandierendont, oud-kleuterleidster d’Oefenschool – foto 6 :afscheid als onderwijzer in d’Oefenschool

Vader van 78j. en zoon van 51 lieten zich inspireren door het internationaal kunstproject dat langs de Lichtmeridiaan wordt opgezet. De steden Blankenberge, Roeselare en Palamos startten het initiatief om de Lichtermeridiaan met kunst in het landschap vorm te geven. De Lichtermeridiaan komt pal op het Blankenbergse casino Europa binnen en verlaat het continent op de vuurtoren van Palamos in Catalonië.

Op de site jenspas.be kan men hen volgen, maar vooral ook bijzonder interessante wetenschappelijke informatie opdoen, niet kurkdroog meegedeeld, maar telkens met links naar praktisch- en romantisch-menselijke aspecten, met filosofische bedenkingen:

“Een vader en een zoon zijn op weg om de zoon van de zoon, de kleinzoon dus, op te halen op een plek in het buitenland. Dat is het reisdoel. De kleinzoon is met vakantie bij vrienden, zo’n 1.300 km ver weg, in Spanje. Heel toevallig bevindt de kleinzoon zich op exact  O 3°7’45”

“Het is op dit principe van anti-entropie dat het hele project van de 48 kleine lampjes steunt. Slechts een mens is in staat om op het van de pot gerukte idee te komen om 48 lampjes over een afstand van 1.200 km met een tussenafstand van 25 km doorheen Frankrijk te zetten op één denkbeeldige rechte lijn. Een gemiddelde koe is daar niet toe in staat. Een bonobo ook niet. Een mens wel. Maar de 48 lampjes veroorzaken wel het  een en ander. Een pak mensen glimlachen bij het observeren van dit idiote plan en laten er zelfs hun aardappelen voor op het vuur staan. Ze raadplegen met vaste regelmaat Facebook waar ze elk uur een nieuw lampje ontdekken ergens op een onbekende en vaak onbeduidende plek in het Franse landschap. Sommigen gaan nadenken, sommigen niet. Sommigen nemen zelf een foto van het lampje als er ze eentje vinden. En wie weet zal één van die ernstige wereldleiders zo aan een suggestie komen waar zijn medewerkers verder op kunnen werken. Het verhaal van de vlinder die flappert boven de Amazone en zo bij ons een orkaan veroorzaakt, weet u wel? Toch thermodynamica, hoor ik de cynicus al denken.”