TAALFILOSOFIETJE: VEEL KUNSTWERKEN (BRUGGEN, TUNNELS) IN DIT LAND ZIJN AAN RENOVATIE TOE. WE HOORDEN DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN HET WOORD ‘KUNSTWERK’ GEBRUIKEN EN SCHROKKEN. MAAR VAN DALE GEEFT DE MINISTER GELIJK.

Bij ‘KUNSTWERK’ denk ik in de eerste plaats aan schilderijen van Vlaamse Primitieven, ook aan Permeke, die expressionist die in Jabbeke woonde toen ik er een jongetje was…enz.

Maar nu hoorde ik een minister dat verheven woord gebruiken voor bijna instortende in verval zijnde bruggen.

VAN DALE: KUNSTWERK  het 1 zaak die door menselijk vermogen als product van menselijke werkzaamheid tot stand gebracht of vervaardigd is (tegenover zaken die van nature aanwezig zijn…bv. Een brug, tunnel of sluis) 4. Voortbrengsel van de een of andere schone kunst (een schilderij, prent, sculptuur, een roman, een gedicht)

Het Laatste Avondmaal is van de Meester van de Catharinalegende (Grootseminarie Brugge) – een foto in het Permekemuseum in Jabbeke – een foto op de Oberbaumbrücke in Berlijn: een brug over de Spree die na de eenmaking door architect  Santiago Calatrava werd vernieuwd (foto 2012)