VLUCHTELINGENPROBLEMATIEK IN LESSEN GODSDIENT EN N.C. ZEDENLEER BEIDE MAERLANT-SCHOLEN…MET PRIESTER-ARBEIDER JOZEF DEVISSCHER IN M-MS EN MET VLUCHTELING FILMON ANDE IN M-ATH

Voor info over de workshop met Filmon Ande zie …http://maerlantkrant.be/2015/09/29/2809-workshop-met-ilse-vermeulen-medewerkster-caritas-international-en-filmon-ande-eritrese-vluchteling-in-les-godsdienst-en-n-c-moraal/

Op 29/9 kregen de leerlingen van het eerste en tweede jaar uitleg over vluchtelingen van priester-arbeider Jozef Devisscher uit Brugge. In 1980, ten tijde van de Vietnamese bootvluchtelingencrisis, ving hij voor het eerst een vluchteling op. Een tijd later volgden nog meer bootvluchtelingen. Hiervoor kreeg hij hulp van enkele vrijwilligers en de werkgroep Solidariteit. In 2004 kreeg hij een huis ter beschikking van de parochie Christus Koning te Brugge. Normaal is er opvang voorzien voor vijf vluchtelingen maar door de grote nood vandaag woont hij nu in dat huis samen met acht vluchtelingen uit Congo, Ethiopië, Uganda, Bangladesh, Guinee en Iran. De leerlingen kregen ook meer uitleg over de termen migrant, vluchteling, asielzoeker en de vluchtelingenprocedure. Met foto’s over het vluchtelingenhuis en de dagdagelijkse werking werd hun een beeld geschetst over het leven van en het opvangen van de vluchtelingen. Jozef Devisscher en de mensen die bij hem wonen zien het als noodzakelijk zien dat men zo snel mogelijk Nederlands leert. Hij laat ook weten dat het samenwonen ondanks hun verschillende afkomst verrassend vlot verloopt. Hij schrijft dit toe aan het feit dat ze hetzelfde lot delen en dat maakt hen solidair. De vluchtelingen worden ook nauw betrokken bij alles uit de buurt waar ze wonen, zo hielpen ze onlangs nog mee aan de wijkfeesten, wat de buurtbewoners erg waarderen. Het bewijst dat samenleven zeker mogelijk is. Hopelijk hebben onze leerlingen hier ook een positief signaal gekregen i.v.m. vluchtelingen. (Tekst van lerares r.k. godsdienst Machteld Van Hamme)