WEERMAN DAVID DEHENAUW IN DE BIB: GEÏNTERVIEWD DOOR RADIO 2-BAAS JAN KNUDDE, INGELEID DOOR CULTUURSCHEPEN PHILIP KONINGS, AFLSUITEND BEDANKT DOOR BIBLIOTHECARIS CHRISTINE DE PREST. ALLE VIER ZIJN ZE OUD-LLN.

 

Dehenauw is oud-ll. 1988, Jan Knudde voltooide zijn atheneumafleiding af in 1981, P. Konings in 1980, C. De Prest in 1974

J. Knudde ne D. Dehenauw

J. Knudde ne D. Dehenauw

Jan Knudde en David Dehenauw hadden het over diens droomberoep, iets met treinen, over zijn VUB-assistentschap en tegelijk over ALTAVISTA, over het NIET zelf solliciteren voor een baan bij het KMI, over de rol van Radio 2 (Antwerpen) in het begin van zijn weermancarrière, over de invloed van Armand Pien – heel vaak – over de rol van Frank Deboosere, over het besef dat hij voor de overheid werkt, over de radio- tv-zenders, waarvoor hij het weerbericht maakt (VTM, RTLTVi) over zijn gastprofessorschap aan de UGent, over de manier waarop weerberichten wetenschappelijk opgesteld worden en door de weerman geïnterpreteerd worden, over de evolutie en de verbetering van weervoorspelling, over Pukkelpop en andere Sinterklaasstormen, over zijn begeleiding van Steve Fosset, over de economische betekenis van het weer(bericht), over het klimaat, en ja, hij is een believer, maar altijd zeer beredeneerd, over zijn school, zijn kleuterjuffen die hem leerden articuleren, zijn leraren in de lagere en middelbare school, over zijn bewuste keus voor de VUB, over zijn voorzitterschap van GO!-Blankenberge, over zijn sympathie voor België, over veel meer, altijd ongedwongen, duidelijk, volledig.

Dazvid Dehenauw en Els Demeulenaere, bib-medewerkster en oud-lle 1980

Dazvid Dehenauw en Els Demeulenaere, bib-medewerkster en oud-lle 1980

Na het interview werden nog vragen vanuit het publiek – de zaal zat VOL – gesteld. Hij beantwoordde die even ongedwongen, duidelijk en volledig…meer dan een half uur lang.

Na afloop kregen hij en Jan Knudde geschenkjes. Jaak Coudeville liet een foto maken met de aanwezige oud-leerlingen van het Maerlant-Atheneum.

met oud-lln. van het Maerlant-Atheneum, met zijn oud-leraar J. Coudeville en met zijn moeder

met oud-lln. van het Maerlant-Atheneum, met zijn oud-leraar J. Coudeville en met zijn moeder

We publiceren hier ook de mooie, zeer verzorgde inleidende speech van cultuurschepen Philip Konings.

Jan Knudde en Philip Konings

Jan Knudde en Philip Konings

Boven Scandinavië bouwt zich momenteel een hogedrukgebied op, maar het is nog onduidelijk in welke mate deze anticycloon ons weerbeeld voor de komende dagen zal gaan bepalen.

Vanavond is het betrokken met nu en dan wat regen, maar zeker geen grote hoeveelheden. Vannacht is het licht tot wisselend bewolkt, met lokaal nog kans op een buitje. Eerst matig zicht in de neerslag, later goed zicht. Minima rond 6 °C. Vrij krachtige wind (5) uit WZW, afnemend tot matig (4).

De ideale omstandigheden voor een avondje gezellig knus binnen, in de praatkamer van onze bibliotheek. Hartelijk welkom, geacht publiek.- Een weerman die op 3 van de 4 nationale zenders te horen of te zien is Een weerman die in meerdere talen alle lagen van de bevolking bereikt.Een weerman die in én ver buiten onze stad gekend is. Een weerman die een rasechte Blankenbergenaar is. Een weerman die vooral ook een wetenschapper is.Beste dames en heren, vanavond dus niet op het VTM- of RTL-scherm, niet op VRT-radio, maar live in onze bibliotheek: onze stadsgenoot die voor Vlaanderen en omstreken het mooie weer maakt, David Dehenauw. Geef hem een warm applaus.

Beste David, van harte bedankt dat je vanavond – tussen je vele andere bezigheden door – tijd wou vrijmaken om op onze bibscène te verschijnen.

Als hoofdmeteoroloog van het KMI en als weerman van VTM, RTL-TVi en Radio-2 heb je een ‘hogedruk’-agenda. Je hebt er vandaag wellicht ook al een lange dag en/of nacht op zitten in Ukkel, Vilvoorde, Oostende of Gent.

En toch zit je hier vanavond ook nog eens in onze praatstoel voor ‘Jan en alleman’.Voor Radio-2 Nethoofd Jan Knudde dus. En jij, Jan, zit naast jouw ‘eigen’ VRT2-weerman! Een unieke combinatie.

Best publiek,

Ik ‘voorspel’ dat beide heren (althans hier binnen) voor een mooie lenteavond, met een aangenaam temperatuurtje onder een licht briesje zullen zorgen. De ‘atmo’sfeer zit alvast goed, er hangen geen buien in de lucht, er komen geen atlantische storingen deze richting uit.

 Ook al liggen de minima vanavond rond 6° (dat is perfect conform het langjarig gemiddelde) en bestaat de kans dat er vanavond een lokale bui valt: Beide bekende stadsgenoten zullen er gegarandeerd voor zorgen dat jullie straks met een warm gevoel terug huiswaarts keren.

Beste David,

Jouw collega Frank Deboosere schrijft in zijn boek ‘Meer weer’, dat de weermannen- en vrouwen van nu de orakels of profeten van de 21ste eeuw zijn. En dat er in iedereen wel een weervoorspeller schuilt.

 Wel, ik geloof die Frank niet. Ik vertrouw hem en zijn Sabine voor geen geld. Ik weet zeker dat jij niet over profetische gaven beschikt, maar dat jij een échte weerman bent, in hart en nieren. Een getalenteerd en gepassioneerd meteoroloog, een échte wetenschapper. En dat verklaart natuurlijk mijn enthousiasme, want met David als gastspreker kreeg ik van onze bibliothecaris voor de 2de keer dit jaar mijn goesting: als wetenschapper, een wetenschapper uitnodigen. Na geoloog William De Breuck hebben we vandaag meteoroloog David Dehenauw in onze praatstoel.

Voor Blankenberge is David, als weerman en BV, een waardige en enthousiaste ambassadeur voor onze badstad. Hij staat ook steeds paraat om activiteiten van het stadsbestuur en van verenigingen, scholen en organisaties (en ook bedrijven) volop te steunen. Mijn dank hiervoor.

Dames en heren, tot hier mijn lofzang over David. Maar het is die andere stadsgenoot, onze interviewer Jan Knudde, die ervoor zal zorgen dat het gesprek van vanavond meer wordt dan een weerpraatje.

Jan legt David straks op de rooster en interviewt hem over ‘het weer en het klimaat’ (uiteraard), maar Jan doet ons ook kennismaken met ‘de mens’ David Dehenauw.

 Jan en David, het woord is aan jullie