MARK SCHAEVERS, DIE DE JOODS-DUITSE SCHILDER F. NUSSBAUM HERONTDEKTE, OP SHORTLIST GOUDEN BOEKENUIL MET ‘ORGELMAN’. VOLGEND SCHOOLJAAR KOMT HIJ WELLICHT NAAR DE STADSBIBLIOTHEEK. LEERLINGEN ZESDES ZULLEN ER DAN OOK WEL BIJ WILLEN ZIJN

We spraken gisteren met Christine De Prest (oud-lle 1974), bibliothecaris Stadsbibliotheek, die ons meedeelde dat zij Mark Schaevers uitnodigt voor een literaire avond met veel links naar kunst en geschiedenis.

Mark Schaevers schrijft in ORGELMAN: “Als vroegere verblijfplaats op Belgisch grondgebied laat hij de Oostendse politie in 1935 noteren: 1928 Blankenberghe gedurende het seizoen.”

Waarom Blankenberge? Misschien weet schrijver-journalist Karel van de Woestijne het, hij was er een zomer eerder op reportage voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant: “Blankenberge is cosmopolitisch.”

Felix Nussbaum was een Duits-Joods schilder (19054-1944) uit Osnabrück, waar nu een door de Joodse architect Daniel Libeskind een Felix-Nussbaumhaus is gebouwd. Hij is op reis (jaren ’20) én in ballingschap (jaren ’30) geweest in België, hij heeft er tijdens WO2 een onderduikadres gehad. Hij wordt in de lente van 1944 gearresteerd, naar Mechelen (Dossinkazerne) gebracht en naar Auschwitz getransporteerd, waar hij op 9 aug. wordt gedood.