22/10 : COLETTE VAN HUELE (OUD-LEERLINGE 1974), LIC. GERM. FILOLOGIE, PROFESSIONEEL BOEKBINDSTER, HOUDT IN DE BIB VOORDRACHT OVER DE WONDERE WERELD VAN DE BOEKBINDKUNST

We beleefden een leerrijke en aangename avond … met gepaste technische uitleg en met een duidelijk historisch overzicht.

Colette Van Huele is de dochter van oud-econoom Van Huele, de zus van oud-leraar aardrijkskunde Vic Van Huele en dus de tante van Valerie en Soizik.

Uit de toespraak van bibliothecaresse Christine De Prest, die haar klasgenote, ook studiegenote aan de universiteit (beiden studeerden tegelijk Germaanse filologie) introduceerde:
“De bibliothecarissen kregen dit jaar als opdracht: ga op zoek naar mensen in de stad die hun passie willen delen met de bibliotheekbezoekers. In Blankenberge zocht ik vanzelfsprekend naar mensen met een hartstochtelijke passie voor boeken. En uiteraard viel mijn oog ook op een vrouw uit Blankenberge: op mijn goede vriendin Colette van Huele.
Colette houdt van taal en van boeken. Ze studeerde Germaanse filologie en haar eindwerk wijdde ze aan ons Blankenbergse dialect. Colette stond een paar jaren voor de klas, maar ruilde na verloop van tijd de leerlingen in voor de boeken. In haar atelier De Naaibank oefende ze jarenlang en nog steeds met hart en ziel het ambacht van het boekbinden uit. Duizenden boeken van de rechtbank en tal van bibliotheken werden door haar handen verfraaid en ingebonden. Als ze even ademruimte had schuimde ze alle tentoonstellingen en beurzen in binnen- en buitenland af, die van ver of van dicht iets te maken hadden met boekbinden.”

Sedert een aantal jaren staat ze opnieuw voor de klas, maar nu wel voor meer gepassioneerde leerlingen dan toen!In het CVO-Leerdorp in Gent (een Centrum voor Volwassenenonderwijs) geeft ze cursussen boekbinden en vergulden.

 En vanavond staat ze in onze bib –ze zal ze jullie meenemen op een versiertoer door de wondere wereld van de boekbindkunst.