WIE IS HET WERELDBEROEMDST? BB : BRIGITTE BARDOT (OP 28 SEPT. 80J.) OF BB : BERTOLT BRECHT (1898-1956)?

De filmactrice kwam de voorbij dagen in het nieuws n.a.v. haar tachtigste verjaardag. Standaard-columniste Mia Doornaert wijdde op 29 sept.  een hele prijzende bladzijde aan haar. “Ze was een symbool van onbevangenheid, van het recht jezelf te zijn…..In die brave jaren (50) klonk het revolutionair toen Bardot, met een onschuldig stemmetje zong : SIDONIE A PLUS D’UN AMANT…ze ging zich toeleggen op dierenbescherming…De vrouw die ooit een wereldwijd ideaal van schoonheid en sexappeal was, deed niets om de tand des tijds tegen te gaan. IK LEEF HEEL GOED MET MIJN RIMPELS.”

De dichter en toneelschrijver die in 1933 Hitler-Duitsland verliet en in 1948 naar Duitsland – naar Oost-Berlijn terugkeerde schreef in de jaren 20 het gedicht VOM ARMEN B.B. Ziehier de eerste strofe.

Toen de arbeiders op 17 jun 1953 in de DDR op straat hadden geprotesteerd en toen dat protest met tankgeweld was neergeslagen, schreef Brecht DIE LÖSUNG :  ‘Wäre es da/ nicht doch einfacher, die Regierung/ Löste das Volk auf und/ Wählte ein anderes?’ = Zou het niet eenvoudiger zijn als de regering het volk ontbond en een ander koos?

TIJDENS DE BERLIJNREIS IN 2012 WOONDEN LEERLINGEN EN OUD-LEERLINGEN EEN OPVOERING BIJ VAN BRECHTS DREIGROSCHENOPER (DRIESTUIVERSOPERA), IN 2014 STONDEN ZE VOOR BRECHTS THEATER HET BERLINER ENSEMBLE