CANON VAN VLAANDEREN…en Blankenberge. Venster 12 van de CANON VAN VLAANDEREN:  Reynaert de Vos – Literatuur in de volkstaal…ook een verwijzing naar Jacob van Maerlant

Dit lees ik: Rond 1260 schreef een zekere Willem, van wie we verder weinig weten, een verhaal in verzen over de sluwe vos Reynaert. Vanden vos Reynaerde is een van de oudste teksten in het Nederlands. Door de flitsende humor, de vaak obscene dubbelzinnigheden en de wellustige wreedheid werden de avonturen van Reynaert ontzettend populair. En dat zijn ze tot vandaag gebleven.

Sedert vorige week weten we heel wat meer over DE REYNAERT. Emeritus professor FRITS VAN OOSTROM publiceerde nl. DE REYNAERT. LEVEN MET EEN MIDDELEEUW MEESTERWERK. Ik denk nu al dat we Van Oostroms boek ook een meesterwerk kunnen noemen. Hij is ook de auteur van MAERLANT WERELD, dat toen, in 1996, een literatuurprijs won (AKO-literatuurprijs). Een jaar later kreeg KA en RMS Blankenberge de naam Maerlant-atheneum en Maerlant-middenschool, namen met betekenis. De Brussels hoogleraar Jozef Janssens noemde in zijn feestrede in de feestzaal van de school tien valabele redenen om een school Maerlants naam te geven

In dat venster 12 van de CANON van Vlaanderen leest men over Maerlant:

Niet iedereen was blij met die fantasierijke verhalen. De Vlaamse dichter Jacob van Maerlant wilde vooral ‘nutscap ende waer’ brengen in de volkstaal: nuttige en werkelijkheidsgetrouwe teksten. Daarom legde hij zich toe op historische werken, zoals de Spiegel Historiael, een ‘wereldgeschiedenis’ vanaf de schepping. Ook schreef hij de eerste Nederlandstalige natuurencyclopedie. Maerlant baseerde zich daarvoor op geleerde teksten in het Latijn. Zo ontstonden zowel fictieve als informatieve werken in het Nederlands.

Die natuurencyclopedie is DER NATUREN BLOEME.

Op maerlantkrant.be kan men veel meer lezen over Maerlant. Rechtsboven is er een zoekvak…even maerlant typen en daar verschijnen talrijke artikeltjes.

1999 in Damme
1997 feestzaal Maerlant-atheneum

Reactie's