Maerlant-lln. 3 en 4 Mechanica maakten kerstbomen (metaal en cortenstaal). Wim Broes, leraar metaalbewerking vertelt hier over de productie

Wim Broes, leraar metaalbewerking schrijft:

De vorige twee schooljaren maakten de leerlingen 3 & 4 Me metalen rendieren die verkocht werden op de kerstmarkt. Dit schooljaar maken de leerlingen een metalen kerstboompje voor eigen gebruik. Tijdens het maken van de kerstboom oefenen de leerlingen op het correct aftekenen op een metalen plaat, en nauwkeurig en veilig gebruiken van de haakse slijper. Het uitslijpen van de kerstboom gebeurt met een doorslijpschijf van 1mm dikte, het afbramen met een lamellenschijf. De kerstboompjes moeten ook een oppervlaktebehandeling (verven of vernissen) krijgen, anders gaan ze roesten.
De grootste kerstboom werd voor de leerlingen als voorbeeld gemaakt uit een dikkere plaat (5mm) cortenstaal en werd niet geslepen omdat het zeer hard is, maar uitgebrand met de plasmasnijder. Dit geeft ook een ruwere afwerking van de snede.
De grote kerstboom in cortenstaal zal geen oppervlaktebehandeling krijgen omdat de natuurlijke roestlaag van cortenstaal, ook wel patina genoemd, cortenstaal tegen verdere corrosie beschermt en geeft het zijn karakteristieke uitstraling. Staal daarentegen, gaat na verloop van tijd roesten. Dit betekent dat het na verloop van tijd moet worden behandeld om verdere corrosie te voorkomen.
Het roestproces bij cortenstaal begint pas na zo’n twee tot drie weken. Het is pas zichtbaar na ongeveer 6 weken en het roestproces is compleet voltooid na ongeveer 1 tot 2 jaar. Het roesten (ook wel het oxidatieproces) van cortenstaal gaat het snelst wanneer het afwisselend nat en droog is.