AKEN en het water…etymologisch, economisch…ook over de AA en de EDE en over Charlemagne. Aken waar Maerlant-lln. tijdens Malmedy-gwp’s wel eens vertoefden.

GWP 1997

In AKEN herkennen we wellicht het Latijnse ‘aqua’ (water) of het Gotische ahwa (=water). In Nederlandse plaatsnamen komt AA voor, wat water en rivier(tje) betekent. We kennen de brede AA in Breda inn Nederland. Ook EDE betekent hetzelfde. EE is een variant van AA en de ‘d’ is een hypercorrecte klank daar.

AKEN is in het Frans AIX-la-Chapelle, AZIX is dus WATER, zoals in AIX-EN-Provence.

Einhard, een kunstenaar die Karel de Grote volgde, schreef tussen 817 en 836  in het Latijn VITA KAROLI MAGNI (Het Leven van Karel de Gote). We lezen:  Karel hield van de dampen van de warme natuurbronnen en zwom zo goed dat niemand het tegen hem opnemen kon. Daarom bouwde hij een paleis in Aken en bracht er zijn laatste jaren ononderbroken door….Vaak namen meer dan honderd mensen samen met hem een bad.

Schoolreis Aken 1994

In Aken de Elisenbrunnen

Dat Aken vroeger over veel rijkdom beschikte komt niet alleen omdat het een Domstad is. De vele waterbronnen zijn daar ook debet aan. Op diverse plekken in de stad kwam sprankelend drinkwater rechtstreeks uit de grond. Het water in Aken heeft ook een heilzame werking. Vandaar dat er vroeger ook veel kuuroorden waren. Nu is er nog een kuuroord in de stad en dat is de Carolusthermen met een prachtig sauna en wellnessgedeelte.

de Dom van Aken – Karelskerk
in de Dom van Aken