Dat er tijdens het weekend nauwelijks een Maerlankrant-bericht was, is toe te schrijven aan mijn verblijf in Gemmenich, dicht bij het Drielandenpunt, bij Kelmis (Moresnet) en bij Aken

ZINK van David Van Reybrouck. In dit essay schrijft de auteur  over Neutraal-Moresnet, een staatje tussen België, Nederland en Duitsland dat tussen 1816 en 1919 een eigen vlag en een eigen bestuur had. Een ode aan een vergeten buurlandje. Er is ook een heuse studie ‘MORESNET’ van de Nederlands journalist Philip Dröge. MORESNET, nu een gemeente in de DG. En daar was die zinkmijn, de oorzaak van het feit dat in 1816 noch Willem I, koning van Nederland, noch koning Frederik Willem III van Pruisen na Napoleons nederlaag het kleine gebied kon claimen.

In die tijd 1816-1919 was op de plek van het Drielandenpunt (België, Nederland, Duitsland, op een heerlijke hoogte van 325m. zelfs een vierlandenpunt, want ook MORESNET, dat een ’zelfstandig’ landje was, grensde daar aan die andere landen.

WEIHNACHTSMARKT was er in Aken (Duits Aachen, Frans Aix-la-Chapelle) , stad die vooral aan Karel de Grote (Charlemagne) doet denken en aan dat geneeskrachtige water. Wij waren er…Jaak Coudeville, Gaby Van Rolleghem, Sandra Lanckriet, Brian Vandenbussche, Loes – lerares Nederlands ELEMENT –  en Joost Coudeville, leraar Nederlands Maerlant-ath., Jens Coudeville, oud-ll. 2021, Fien Coudeville, lle 3MT, Arno Vandenbussche, ll. 5TSP