Kristina Koesharto is nieuwe opvoedster in het Maerlant-atheneum. Zij voert er 1/5 opdracht uit. Zij heeft het diploma bachelor Nederlands/PAV. Zij is medeauteur van Match 3 (handboek).

Kristina Koesharto schrijft me: Toen ik vier jaar oud was, wist ik al dat ik ooit leerkracht zou worden. Door de jaren heen ontdekte ik mijn voorliefde voor de Nederlandse taal, wat zich vaak vertaalde in het schrijven van verhalen en poëzie. Op achttienjarige leeftijd startte ik in Antwerpen de lerarenopleiding, die ik spijtig genoeg niet kon afmaken omdat ik ziek werd. In de jaren daarna bleef ik wel altijd op één of andere manier verbonden met onderwijs: ik gaf thuisonderwijs aan enkele toffe tieners, begeleidde kinderen in de vorm van studie- en huiswerkbegeleiding, gaf Nederlandse les aan volwassenen en begon na een tijdje als opvoeder op het Atheneum van Hoboken. Daar werkte ik vijf jaar lang voltijds op het onthaal en het personeelssecretariaat. In die periode pikte ik de draad van mijn lerarenopleiding weer op. Zo behaalde ik via afstandsonderwijs in Sint-Niklaas in 2014 mijn Bachelor in het onderwijs voor Nederlands en PAV. Het schooljaar daarop verruilde ik mijn plekje op het secretariaat voor eentje voor de klas in dezelfde school. En zo heb ik de opdracht als PAV-leraar zeven jaar lang met hart en ziel vervuld. Naast mijn professionele carrière gaf ik ook invulling aan mijn persoonlijke leven. In 2010 trouwde ik met de liefde van mijn leven, en samen beleefden we de tofste dingen, waaronder een sabbatjaartje in Spanje. Aldaar onder de Spaanse zon leerde ik een Nederlandse schrijver kennen die de schrijfmicrobe in me weer wakker maakte. Ik focuste me in die periode vooral op educatief schrijven, en terug in België begon ik een samenwerking met Uitgeverij Pelckmans. Omdat al snel duidelijk werd dat ons project een succes zou worden, breidden we het auteursteam verder uit, en dankzij een geweldige samenwerking werd in 2021 Match geboren.

Deze fantastische werkboekenreeks voor het vak PAV in het derde leerjaar werd met veel enthousiasme onthaald, en ligt sinds afgelopen september voor het tweede jaar op rij op de Vlaamse schoolbanken. Intussen creëerden we ook een vervolgreeks voor het vierde jaar, en de boeken voor het vijfde jaar zullen in het voorjaar van 2023 verschijnen. Afgelopen juni nam ik na 13 mooie jaren afscheid van het Atheneum in Hoboken, om een andere droom die mijn man en ik deelden, te kunnen waarmaken: wonen aan de Belgische kust. We verhuisden in juli, en een maand later kondigde ons eerste kindje zich aan, dat ik in april 2023 op de wereld zal zetten. Intussen startte ik ook een nieuwe carrière als freelance redacteur, een job die ik op dit moment combineer met auteurswerk en een deeltijdse opdracht als opvoeder op het Maerlant-atheneum in Blankenberge.

Hoewel deze school een nieuwe plek is voor mij, hielpen de vriendelijke collega’s me om me snel thuis te voelen, waarvoor veel dank!