22 sept.20u. stadhuis Bl’b: Boekvoorstelling ‘Chef-kok in IG Auschwitz’ door Annie Van Paemel.Maerlant-lln. Meri Ouadri (6Ec-We) en Eloïse Hoste (6HW) lezen een fragment uit het boek voor.

KA/RNS-oud-lle (1974) ANNIE VAN PAEMEL schreef samen met DIRK VERHOFSTADT over haar vader Willy het boek CHEF-KOK IN AUSCHWITZ, diens geschiedenis bij IG FARBEN.

Op 22 september stelt ze in het stadhuis van Blankenberge haar boek voor. Cultuurschepen Kathy Kamoen leidt haar eerst in.

Twee leerlingen van het Maerlant-ath., Meri Ouardi (6Ec-We) en Eloïse Hoste (6HW) lezen elk een fragment uit het boek voor, wat past in herinneringseducatie

 

Uit een interview in HUMO

Het interview in HUMO  met oud-lle Annie Van Paemel – ze was in 1971  een van mijn allereerste leerlingen in RNS/KA Blankenberge – en met Dirk Verhofstadt is boeiend en revelerend. Haar vader Willy werd bij het begin van WO II gedwongen als kok in Auschwitz te gaan werken (voor IG Farben, BASF BAYER, AGFA samen, groot en machtig en Hitler ten dienste). Hij bleef er tot de bevrijding door de Sovjets, de terugweg was een lijdensweg. Zijn jonge geliefde Yvonne kon op eigen houtje naar Auschwitz trekken om er ook te gaan werken én om Willy te zien, op wie ze zo verliefd was. (de echte aanleiding tot het schrijven van het boek zijn hun liefdesbrieven die Annie pas lezen kon na de dood van haar moeder in 2008). In Auschwitz verblijven was voor Willy niet zo’n hel. Hij besefte wel wat daar geschiedde, maar zelf had hij wel wat vrijheid…kon sporten, naar de bioscoop gaan.

CHEF-KOK in AUSCHWITZ biedt een andere kijk dan die welke we gewoon zijn, nl. die van puur slachtoffer vooral. Het is eigenlijk ook een verhaal over liefde tussen beide jonge mensen, Annies ouders.

Na de oorlog verhuisde de Antwerpenaar Willy Van Paemel naar Blankenberge, naar het hotel Jules César in de Vanderstichelenstraat (nu is daar Hotel Chaplin)

Annie Van Paemel was van 1980 tot 1998 lerares moraal in het Gemeenschapsonderwijs. In 1999 werd ze moreel consulent bij Defensie, waar ze vanaf 2009 hoofd was van de Dienst voor Religieuze en Morele Bijstand / Niet-Confessioneel (DRMB/NC). Als diensthoofd bekleedde ze de rang opperofficier, geassimileerd met generaal-major. Nu is ze erediensthoofd.

In het HUMO-interview zegt zij: Als moreel consulent voor Defensie leverde ik samen met sociaal werkers en psychologen bijstand aan de militairen. In België zelf, maar ook tijdens buitenlandse missies in pakweg Kosovo en Afghanistan. Ik was een klankbord en luisterend oor voor de militairen.»

  • Dirk Verhofstadt, de broer van Guy, is politiek filosoof en schrijver en tot 2021 hoogleraar UGent. Hij schreef o.a. Dirk Verhofstadt in gesprek met Etienne Vermeersch. Een zoektocht naar waarheid – 2011 en Ide Leib Kartuz. Kleermaker in Auschwitz (co-auteur David Van Turnhout) – 2019

 

?