In De Standaard Weekblad van vandaag indringend en persoonlijk-humoristisch interview met oud-lln. Chokri (1989) en Zouzou Ben Chikha (1993), die scenarioschrijver is van de achtdelige serie GROND (regie Bilall Fallah, Adil El Arbi en Mathieu Mortelmans), straks op Netflix en Vier

We genoten van de lectuur van het lange, sprankelende interview met de broers Chokri en Zouahir (Zouzou) Ben Chikha, van Tunesische origine, die hun jeugd in Blankenberge doorbrachten en leerlingen zijn geweest van het Maerlant-atheneum (toen nog KA) In zijn boek ZOO HUMAIN. DE TERUGKEER VAN DE BARBAAR schreef Chokri Ben Chikha erover: “ Ik leerde er Boon kennen en de witte onderbroekjes in de vrieskelder, Claus’ verdriet voor Emanuelle en voor België, maar vooral Buysse, Buysse met zijn RECHT VAN DE STERKSTE. Dat boek ging over ons gezin. Dat was ons verhaal. Mijn leraar Nederlands wist het, dat kon geen toeval zijn. Die leraars op het atheneum wisten veel en zagen iets in mij. Geertrui en haar ouders ook…”

Zouzou heeft de voorbije drie jaar ‘in een grot geleefd’, schrijvend aan de door hem bedachte en geschreven tv-serie  GROND en dan reeg hij de draaidagen aaneen

Grond gaat over een jonge kerel uit de moslimgemeenschap die op het lumineuze idee komt om heilige grond naar Vlaanderen te halen, zodat overleden moslims hier begraven kunnen worden. Maar een zwaarmoedige reeks wordt het niet: Grond is vooral komisch drama, met de nodige actie. Spek naar de bek van Patser-regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah, die de opnames gedeeltelijk voor hun rekening nemen. Mathieu Mortelmans is aangesteld als derde regisseur.

In het interview hebben ze het over hun Tunesische en Blankenbergse verleden over de relatie met hun ouders, met hun familie en gezin, over hun prestaties op muzikaal, dans- en theatervlak, over hun ambities, over hun succes, over de grote verschillen tussen hen, ook als vader, over burgerlijk en burgerlijker zijn Elkaar terechtwijzen doen ze in het interview vaak En ik citeer hun slotopmerkingen:

Zouzou:  “En waar we nu staan, in het licht van het universum is dat nergens, maar voor ons is dat bevredigend. Het is goed zo’

Chokri: “Dat is weer een verschil tussen ons. Voor mij is het nog niet genoeg.”

My beautiful picture
My beautiful picture

Reactie's