Vandaag 21 okt., feest van URSULA, beschermster van leraressen. Maerlant-lln. van nu bewonderden eerder MEMLINGS URSULASCHRIJN in het Sint-Ja nshospitaal in Brugge

Ze was een christelijke Bretonse koningsdochter. Een heidense Engelse prins wou met haar trouwen. Zij eiste dat hij zich bekeerde en dat zij met elfduizend maagden naar Romme op pelgrimstocht zou trekken. Van Keulen via Bazel naar de stad van de paus. Dat deed ze en ze keerden met de paus terug naar Keulen, waar ze opgewacht werden door de Hunnen, met Attila, die met haar wou trouwen. Zij weigerde en werd vermoord.

Nogal wat beeldende kunstenaars werden door dit thema geïnspireerd…de bekendste is zonder twijfel Hans Memling,  Vlaamse primitief  die uit Seligenstadt eeuw naar Brugge was gekomen. Hij schilderde een reliekschrijn met acht paneeltjes met het verhaal van Ursula.

Tijdens Bruggebezoeken gingen leerlingen van het 4de lj. van d’Oefenschool wel eens een bezoekje brengen aan de oude ziekenzaal van het Sint-Janshospitaal waar het reliekschrijn te bewonderen valt.

(Op dit moment is daar een mooie tentoonstelling met kunstwerken, vooral schilderijen, geïnspireerd door Memling)