TAALFILOSOFIETJE: trompet…trompettist(e), klarinet…klarinettist(e), gitaar…gitarist(e), contrabas…contrabassist(e), MAAR orgel…ORGANIST(E). En Sonnevelds en Schaevers’ ORGELMAN dan?

Vooral op proclamaties en ook wel eens op een honderd dagenshow of tijdens een aperitiefconcert zagen en hoorden we leerlingen en/of leerkrachten een muziekinstrument bespelen. Begin juli 2020 beluisterden we, uitzonderlijk in open lucht, en niet in de feestzaal van het Maerlant, Ward Govaert en Joran Waeghe op de piano.

Wie hierop speelt is een PIANIST. Op de foto’s zien we een trompettist, wiskundeleraar Willem Maertens, drie gitaristen, Dieter De Vuyst, Stef Maelstaf, Sacha Van Stichel, twee klarinettisten, Claire Debusschere en Nils Callier, contrabassist Ruben De Vuyst. De pianiste is Emila Quadhimi. Voor het orgel (orgelkas uit 1652 van Walram Romboudt) in de kerk in Lissewege staan twee kinderen, nu leerlingen Maerlant-atheneum. Degene die het orgel bespeelt, heten we niet in de eerste plaats orgelist(e), maar ORGANIST(e). We ontwaren er het Latijnse woord ORGANUM (Grieks organon) = ‘werktuig’, ‘instrument’ in. Deze woordvorming heeft het gehaald!

wiskundeleraar Willem Maertens
Niels Callier en Claire Debusschere
Ruben De Vuyst
Dieter De Vuystn Stef Maelstaf, Sacha Van Stichel
Emila Quadhimi
Kerk Lissewege…orgel

Ook het woord ORGELMAN bestaat…het heeft betrekking op de bespeler van een draaiorgel, een pierement…We denken aan Wim Sonneveld:

Daar is de orgelman, daar is de orgelman
Met z’n pie pie piere pierement
Daar is de orgelman, daar is de orgelman
Met z’n aria’s en deuntjes die iedereen kent
.

We denken aan Mark Schaevers mooie en interessante boek ORGELMAN over de Duitse, joodse schilder Felix Nussbaum. In 2016 was Mark Schaevers in de bib in Blankenberge. Enkele leerlingen en leerkrachten van het Maerlant luisterden er naar de auteur.

F. Nussbaum: DER TOLLE PLATZ (schoolreis Berlijn 2016)