Zonder corona zou 2020 het 16de Parkiesjaar zijn geweest. We denken nu aan PARKIES van zes jaar geleden, aan ZWART WIT van Frank Boeijen en aan het verhaal LE PAVILLON DE CHASSE, het Kasteeltje van Uitkerke

?

 De vorige zes jaar brachten we tijdens de zomervakantie af en toe op woensdagavond een bezoekje aan de Parkiesconcerten in het Park De Craene in Uitkerke, waar we telkens heel wat leerlingen en oud-leerlingen ontmoetten.

Hier enkele beelden van toen

De Parkieslocatie heeft wel iets speciaals! Hier was ooit een hotel en later, vanaf 1919, een school, een Schaarbeekse school. Even verderop, richting spoorweg staat nog altijd het KASTEELTJE VAN UITKERKE. In het park staat nu een informatiezuil met informatie over school en kasteel en ook over LE PAVILLON DE CHASSE, een verhaal van de 19de-eeuwse (1808-1891) Caroline Popp (haar meisjesnaam is Caroline Clémence Boussart), vooral Brugse, Franstalige, liberale journaliste, hoofdredactrice en schrijfster.

zo begint het verhaal

Het verhaal gaat over de liefde van de zoon van de kasteelheer van Uitkerke, Emmanuel De Croy en Tina, de zeer geliefde dochter van de deken der vissers, de al oude Jehan.  De vader gebruikt het kasteeltje (in verval) als jachthuis,

De kasteelheer verbiedt zijn zoon contact te hebben met Tina. Zij vluchten tenslotte met een bootje en men ziet hen nooit meer terug. De beide vaders, eerst elkaars vijand, sluiten vrede en vriendschap.

Caroline Popp 1808-1891

Lees het verhaal (in het Frans, de taal waarin Caroline Popp het schreef) https://books.google.be/books?vid=GENT900000063018&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false