Oud-ll. Chokri Ben Chikha op 4 aug. 2006 over DE ZEE in De Standaard en op 6 aug.2006 op Radio 1 in ‘Een zee van tijd’: “De zee noopt tot nederigheid, maar ik heb pretentie nodig”

foto 2006

Het is een mooi artikel in DS van 4 aug. 2006, het was een aangenaam interview met radiomaker en journalist Pat Donnez twee dagen later, die het gesprek had opgenomen aan zee in Blankenberge.

Enkele fragmentjes:

“Soms is de zee een evidentie, iets waar ik mee opgegroeid ben…Ik weet dat ik er vaker heen moet, om tot bezinning te komen”

“Ik ben als eb en vloed, ik zit vol contradicties”

“De zee noopt tot bescheidenheid…Als Blankenbergenaar heb je de natuur dicht bij de deur, maar die bescheidenheid valt ook wel eens slecht uit…”

Ik heb pretentie nodig. Als ik dans, acteer of een theaterstuk maak, dan waan ik me een beetje god. Anders begin je er niet aan.”

“Ze gaan van mij geen ereburger maken in Blankenbergenaar, daarvoor heb ik te veel kritiek gespuid. Maar ik hoop dat ze ook inzien dat ik dat doe omdat ik erg van Blankenberge hou. En het West-Vlaams vind ik een prachttaal.”

“Kunst is voor mij ook meditatie, een manier om het voor mezelf draaglijk te maken. Als ik de kunst niet had gehad, had ik mezelf al van de pier gegooid. Kunst is mijn redding.”

1988 in Berlijn
https://www.standaard.be/cnt/galvssvp

en

http://www.patdonnez.be/eenzeevantijd.php