Cyriel Astaes (1879-1960), volks- en jeugdschrijver, oud-ll. Normaalschool Torhout, stichter van Westkerkse VOS en VNV, stuurde zijn drie zonen naar de “vooruitstrevende” Staatsnormaalschool Blankenberge

Cyriel Astaes’ kleinzoon Luc Astaes werd in 1968 onderwijzer in de RNS Blankenberge. Hij was 25 jaar mijn beste vriend. Zijn vader Karel Astaes,  was mijn onderwijzer geweest in het 5de l. van de Gemeenteschool Jabbeke.

Luc Astaes, rechts, uiterst links: Jaak Coudeville
uiterst rechts, staande meester Karel Astaes

Ik kende zijn beide ooms Alfons en Paul, beiden waren ze onderwijzer geweest in de Gemeenteschool Bekegem.

Die drie broers werden resp. in 1930, 1932 en 1937 onderwijzer aan de Rijksnormaalschool Blankenberge.

Toen ik onlangs op Wikipedia las, dat de zeer handvaardige (meubelmaken) en creatieve katholieke C. Astaes (schrijver van tal van volkse verhalen en jeugdboeken) onderwijzer was geworden in Torhout, vroeg ik me af waarom hij zijn zonen naar Blankenberge stuurde om onderwijzer te worden. Dit feit trof me des te meer, toen ik las dat hij in Westkerke, het dorp waar hij onderwijzer was, een afdeling van VOS (Vlaamse Oud-strijders) en VNV had gesticht.

Ik vroeg het Arlette Astaes, de nu 79-jarige dochter van Karel, die me antwoordde: “Wat mijn grootvader betreft, hij was een heel speciaal man. Een artiest met een speciale opvatting over het leven. Wel gelovig maar niet extreem. Hij wilde ook geen onnodige verplichtingen die niets te zien hadden met studie en opvoeding aanvaarden. Hij vond de school waar hij gestudeerd had niet goed voor zijn jongens. Te ouderwets .Daarom stuurde hij hen naar een meer vooruitstrevende, betere school met minder godsdienstig gerichte opvattingen. Ja Cyriel Astaes was een heel veelzijdig, vooruitstrevend groot man in zijn eenvoud. Daarom is er een paar jaar geleden in Westkerke een straat genoemd naar hem.

Arlette Astaes
RNS-docenten eind jaren twintig

Lees ook het Wikipedia-artikel https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyriel_Astaes