HEMA noemt ‘moorkoppen’ voortaan ‘chocoladebollen’ en het Berlijnse U-Bahnhof ‘Mohrenstraße wordt straks Glinkastraße. In tal van andere metrostations, die niet zo’n ‘zwarte’ naam hebben, waren Maerlant-ath.lln.

MOOR komt van ‘Mauretanië’, dat Noord-Afrikaanse land. Of is het omgekeerd? Misschien komt Moor van het Griekse woord μαυρός (mauros), dat ‘zwart’ betekent. We denken aan Noord-Afrikaanse Berbers met een donkere huid. Bij MOREN denken we aan moslims, aan moslims in Spanje ook. In Shakespeares OTHELLO is het hoofdpersonage de Moor van Venetië.

Misschien kent iemand het kinderliedje ‘Moriaantje zwart als roet’…en dan zitten we in de Sinterklaassfeer en die van Zwarte Piet.

Zoals een woordvoerder van HEMA zei: “Moorkop vinden we niet meer van deze tijd”

Het Berlijnse metrostation Mohrenstraße krijgt een andere naam. Politici en activisten hadden er herhaaldelijk om gevraagd omdat ze de naam racistisch vinden. “Wij verwerpen elke vorm van racisme en discriminatie”, aldus het openbaarvervoerbedrijf van de Duitse hoofdstad.

Glinkastraße wordt de nieuwe naam, niet zoals sommigen wel wilden George Floydstraße. GLINKA was een 19de-eeuwse Russische operacomponist, die in Berlijn had gewoond en er stierf. Hij zou antisemiet geweest zijn.