Reizigers uit Nieuw-Zeeland mogen België niet binnen., dus ook niet uit de Nieuw-Zeelands hoofdstad Wellington. Toeristen uit het Zeeuwse Sluis en het Zeeuwse Middelburg wel. Heel wat Maerlant-ath-lln. waren in Zeeland. Aten ze er Zeeuwse oesters bij een Zeeuw?

In het Gotisch, die Oost-Germaanse (uitgestorven) taal, bestond het woord marisaiws, waarin we zowel MEER als ZEE ontdekken, ook wel het Latijnse MARE (Franse MER enz.).

ZEEUW betekent dus van de zee, land van de zee ook. Het land heette men ZEELAND, maar het oude adjectief ZEEUWS bleef (en het substantief ZEEUW ontstond).

van Dale in het Zeeuwse Sluis
in het Zeeuwse Breskens
in het Zeeuwse Veere, schoolreis met Frits Standaert, Jaak Coudeville, Jerry De Block eind jaren ’70
eind jaren ’70 in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg (schoolreis), leerlingen uit 6MW
sportdag in het Zeeuwse Nieuwvliet 2019
Zeeuwse klederdracht

NIEUW-ZEELAND kreeg in de 17de eeuw zijn naam van Nederlandse cartografen. Het adjectief werd niet Nieuw-Zeeuw, maar Nieuw-Zeelands, de inwoner Nieuw-Zeelander!

 

De kopiist van ‘Onze’ Jacob van Maerlants HEILIGENLEVEN VAN SINT-FRANSCISCUS spelde ZEEUWS nog als ZEEUS en Maerlant zelf schrijft in dat werk dat het voor hem als Vlaming moeilijk is om voor de Utrechtse opdrachtgevers altijd verstaanbaar te zijn, o.a. ook omdat hij rijmklanken moet vinden¦

Men moet om de rime te souken

Misselike tonghe [verscheidene talen] in bouken:

Duuts, Diets, Brabants, Vlaemsch, Zeeus;

Walsch, Latijn, Griex ende Hebreeus