De KANTL (Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren) stelde een vernieuwde literaire canon op: ZOMER TE TER-MUREN 1956 (L.P. Boon) en DE ONTDEKKING VAN DE HEMEL 1992 (H. Mulisch) zijn der nieuw. Beide auteurs zijn overleden (1979 en 2010) Lectuur van Maerlant-ath-lln toen, nu?

DE CANON / 42. De Kapellekensbaan en de Zomer te Ter-Muren van Louis Paul Boon –

De KANTL vond dat deze twee boeken niet van elkaar te scheiden zijn. Dus voegden ze in deze nieuwe canon ook Zomer te Ter-Muren toe, het vervolgdeel op De Kapellekensbaan. Twee boeken dus, op één plaats in de lijst. En wie laten we hierover beter aan het woord, dan Boon zelf.

DE CANON / 50. De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch

Is de hemel een organisatie die op het punt staat begrepen en opgerold te worden door de technologisch hoogontwikkelde mens van de twintigste eeuw?
De ontdekking van de hemel (1992) is een totaalroman waarin alle thema s en obsessies uit het werk van Harry Mulisch in 65 hoofdstukken bijeenkomen. Dit monumentale boek is tegelijk een psychologische roman, een filosofische roman, een tijdroman, een ontwikkelingsroman, een avonturenroman en een alles overkoepelend mysteriespel.

De Duitse krant WOCHENPOST noemt DIE ENTDECKUNG DES HIMMELS EEN ROMAN VAN DE EEUW