LEVENSECHTE APOCALYPS: tekst geschreven na een week coronaverlof door Venice Vanden Berghe, lle 6MTWe, Maerlant-atheneum

Voor de Maerlantkrant geschreven, dit wil zeggen voor de leerlingen en leerkrachten van het Maerlant-atheneum en voor vele anderen die wel eens een kijkje nemen op maerlankrant.be

Levensechte Apocalyps

Op het nieuws is er niets anders meer te horen. Mensen worden de dood in gejaagd door een extreem dodelijk virus. De cijfers stijgen met de dag en de bevolking is aan het hamsteren geslagen. De zorgsector zit met de handen in het haar. Als klap op de vuurpijl worden zieken door plaatsgebrek in de gangen van het hospitaal gelegd. Jammer genoeg is dit nog maar het begin.

Ondertussen zit ik thuis en probeer ik de talrijke taken en toetsen bij te houden.

Ondanks de lege straten en de levenloze sfeer die er heerst, gaat het leven gewoon door. Fysica blijft vragen arbeid te leveren en de dagelijkse fameuze Histoire du Jour zet zich gestadig voort. Plotsklaps veranderde ons leven. Online les krijgen is nu de norm en leerkrachten vervelen zich niet. Gaandeweg leren ze allerlei technische snufjes en worden ze wel heel creatief met lesgeven. Anders gezegd, wij verzuipen in het schoolwerk. Aan wie dacht dat dit een luilekkere vakantie ging worden, think again! Toch wordt er ons vaak op het hart gedrukt dat we deze leerkansen met beide handen moeten aannemen. Ondanks de nodige portie irritatie die erbij gepaard gaat, ben ik er sterk van overtuigd dat hierin waarheid schuilt. Niet enkel loop je leerachterstand op als je het niet doet, maar uiteindelijk zal je je te pletter vervelen en smeken om een huistaakje.

op de SID-IN in Gent

Een ander en zwaarwegend aspect van deze exceptionele crisis, is dat we afstand moeten houden (gelukkig blijven onze huisdieren hiervan gespaard!).

Hoe afgezaagd en alledaags het nu ook mag klinken, het blijft een domper op je sociale leven. Niet enkel mag je je vrienden een poosje niet meer zien, maar ook alle verliefde koppeltjes worden gedwongen de nodige afstand te bewaren. Ikzelf heb hier eveneens mee te kampen. Samen in slaap dommelen voor de tv of een romantische wandeling hand in hand behoren tot de verleden tijd. Hopelijk niet meer voor lang …

Tenslotte is er de angst. De angst die er elke dag door verscheidene media en mensen wordt ingepompt. Video’s laten zien hoe ernstig het wel niet is als je worstelt met het dodelijke virus. Je slaat al doodsangsten uit als je nog maar een lichtknopje of winkelkarretje aanraakt. Handen wassen is de boodschap.

Afgezien van de strikte maatregelen en de harde veranderingen in ons leven, is er één iets dat we moeten onthouden. Dat is namelijk dat het tijdelijk is. Je mag tijdelijk je lief geen zoen geven en tijdelijk geen feestjes meer organiseren. Dit zijn misschien nare tegenvallers, maar zoals ik al zei; het is tijdelijk. Geef je dierbare dus maar een dikke knuffel op het moment dat je verlost bent van dit helse drama!

Reactie's