Een kijk in het leven van een educatief werkloze leerlinge…een dagboek als het ware, in coronatijden… van 12 tot 19 maart… door Amber Rollier 6WeWi Maerlant-ath. (Deel 2)

Maandag 16 maart

Mijn dag begint gewoonlijk om 10u op maandag, met een bedankje aan de mensen die mijn lessenrooster maakten! Ook vandaag was dat zo. Mijn eerste live-les was om 10u, les in wiskunde. In het begin was het raar, maar na een tijdje wende het. Dezelfde dag kwamen we ook op het idee van de #coronachallenge. Ik begon meteen aan mijn challenge aangezien we nog niet zo veel taken hadden doorgekregen. De eerste dag in quarantaine vloog voorbij.

Dinsdag 17 maart

Ik stond op en werd overspoeld met meldingen op smartschool. Ik denk dat de leerkrachten dachten ’t is ons moment’ want opeens stond mijn agenda overvol. Ik begon er maar direct aan, omdat ik me zo hard verveelde. De helft van de taken kon ik niet openen en de andere helft begreep ik niet meer door de duizenden berichten van mijn klasgenoten die me in de war brachten. De chaos op smartschool was groter dan die op straat. Het is aanpassen voor iedereen, maar zeker voor de leerlingen aangezien onze digitale agenda niet is aangepast aan de thuislessen waardoor het overzicht zoek was. Eén ding wist ik zeker, onze school was duidelijk niet voorbereid op deze digitalisering. Na drie uren zware arbeid en een taak afgekregen te hebben, besefte ik dat al mijn concentratie weg was. Ik besloot om even mijn sociale media te bekijken, want wat heeft een mens anders te doen in deze eenzame tijden? Ik zag mensen het tekstje ‘Quarantaine and chill’ op hun Instagramverhalen delen. Ik dacht bij mezelf ‘Hebben jullie geen huiswerk misschien?’. Voor mij voelde het meer aan als ‘Quarantaine and leerkrachten doe chill’. Dit liefst zo snel mogelijk zodat we de schade kunnen beperken en zo weinig mogelijk taken krijgen! Fun fact, blijkbaar kunnen LO-leerkrachten ook taken geven. Ik dacht meteen ‘Oh ja goed dan kunnen die zakken chips van de laatste dagen er direct afgewerkt worden’; wel ik deed dat bericht open en ik zag het woord leerdoelen staan. Blijkbaar moet een meisje in het zesde middelbaar van de overheid 40x kunnen squaten, 2 minuten planken en 13 keer pompen zonder knietje te zetten… Misschien moet de school toch maar dicht blijven tot juni en ons laten slagen zonder examens en meer specifiek zonder LO-examens!

Woensdag 18 maart

Vanaf vandaag mochten we dus officieel geen menselijk contact meer hebben, behalve met je gezin. Het perfecte moment om mijn taken te maken. Een uur later had ik er alweer genoeg van. Ik heb dit thuis zitten zeker onderschat, echt ongelofelijk hoe lui je bent in je eigen huis. Normaal gezien moet ik elke dag 2 km fietsen en heb ik ongeveer 6000 stappen, door al die vervelende trappen. Ik keek naar mijn horloge, 114 stappen, en dan naar mijn buik, 5 koekjes en een zakje chips… Misschien moest ik toch maar eens aan die LO- taak beginnen.

Donderdag 19 maart

Mijn dag begon met een les biologie. Opeens verliep alles veel vlotter dan de dagen ervoor. De leerkrachten en smartschool hadden hun draai gevonden. Iemand had ze over nacht een elektroshock gegeven, zoals Conner Rousseau zou zeggen. We zouden een aangepaste agenda krijgen om ons een overzicht te kunnen verschaffen en opeens werden de taken zelf ook veel duidelijker. Voor de eerste keer in deze schoolvrije week keek ik eens uit naar de volgende dag! Week 1 viel dus wel mee, maar het viel me ook op dat mij medeleerlingen duidelijk het principe van quarantaine niet kennen. De meesten denken dat het een vakantie is en zitten in hun pyjama voor de camera of blijven gewoon in hun bed liggen! Sommigen zien vooral de profiteerkansen en jammer genoeg niet de leerkansen.

ONDER HET WERK BEDOLVEN

Ik hoop dat de quarantaine snel voorbij is zodat ik mijn vrienden weer kan zien en kan niezen of hoesten zonder aangekeken te worden. Je kan me gek verklaren, maar ik kan niet wachten om weer naar school te kunnen gaan. Ik zal zelfs met plezier door de regen naar de tram fietsen (nu maar hopen dat mijn ouders dit niet lezen of ze gaan nog geloven dat ik het echt meende…).

Amber Rollier 6WE-W

PS: Check onze Facebookpagina CoronaChallengeBelgium om een nuttige bezigheid te hebben in je educatief werkloze leven! Start vandaag nog met jouw mega zotte uitdagende ultra coole challenge en draag je steentje bij door dit binnen te leren. May the force be with you and stay safe!

Reactie's