CARNAVAL HEEFT MET VASTEN TE MAKEN…WEGNEMEN VAN HET VLEES…OP HET CARNAVALSFEEST IN D’OEFENSCHOOL WAS ALLEEN SPRAKE VAN ONGEREMD VIEREN … OOK MET VEEL OUD-LLN. (DEEL 2 FOTO’S MET KINDEREN EN FAMILIELEDEN) + OVER ASWOENSDAG

De carnavalperiode eindigt met vastenavond, de dinsdagavond voor Aswoensdag, de dag waarop de Vastentijd begint. Op Aswoensdag laten (lieten) rooms-katholieken en sommige protestanten zich in de kerk een askruisje zetten. De priester spreekt dan de bijbelse (Genesis 3,19) woorden: “In het zweet van uw aanschijn zult ge uw brood eten, totdat ge terugkeert tot de grond, waaruit ge gekomen zijt, want ge zijt stof, en tot stof keert ge terug.

In het Nederlands dagblad TROUW (13/02/2002) lees ik: De gereformeerde Keizersgrachtkerk in Amsterdam viert dit jaar voor de tweede keer een ‘asritueel’. De deelnemers kunnen palmtakjes meenemen om te verbranden maar ook briefjes met zelfgeschreven teksten, aldus de aankondiging in het kerkblad. Aanwezigen zullen elkaar een askruisje op het voorhoofd zetten met de woorden ‘teken van nieuw leven’.