DAMME…MAERLANT…INDIGO…WEDE

Elk schooljaar, meestal begin september, brengen leerlingen van het 5de jaar van het Maerlant-atheneum een, bezoek aan Maerlant-stad Damme. In de 13de eeuw was Maerlant de belangrijkste in het Middelnederlands schrijvende auteur van poëzie (geëngageerde ook), ridderromans, didactisch werk op religieus, natuurwetenschappelijk, historisch vlak.

In 1860 kreeg hij een standbeeld in Damme, waar hij gewoond had.

Voor dat stadbeeld poseren leerlingen elke keer weer.

Sedert 26 oktober 2019 draagt Maerlant een tekstielkunstwerk in indigo.

In Damme is er nl. een galerie INDIGO en tot 29 de. Is er in het stadhuis een tentoonstelling met kunstwerken waarin indigo een belangrijke rol speelt.

In de lakenindustrie werd WEDE, een plant gebruikt om wol blauw te verven. Eind 15 de eeuw ontdekte Vasco de Gama een zeeroute naar India…er ontstond handel en uit India kwam de indigoplant (wellicht). Eind 19e eeuw werd indigo synthetisch gemaakt (BASF)